Инфлацията в Китай се е покачила до 11-годишен връх през ноември, като отбелязаната стойност е 6.9%. Този път, икономистите отчитат по-широко разпространение на ценовия натиск, извън хранителните продукти и горивата.

Китай обяви търговски излишък в размер на $26.3 млрд. през ноември, което е по-слабо постижение от постигнатите $27.1 млрд. през октомври, но все пак остава около средното за периода. Анализаторите коментират, че търговското салдо на азиатската страна, почти не се е повлияло от слабостта на американската икономика.

Огромният търговски излишък на Китай, заедно с подценената национална валута, ще бъдат широко дискутирани по време на китайско-американската среща в Пекин тази седмица. В момента, инфлацията в Китай се влияе най-вече от цените на хранителните стоки, тъй като те заемат две-трети от потребителската кошница. Ако изключим храните и горивата, скокът в цените за ноември е 1.4%, което е над показанията от 1.1% за октомври.

„Това е сериозна причина за притеснение, тъй като с тази инфлация и високи цени на суровините, има голям шанс от прегряване на китайската икономика", коментира икономически анализатор от Сингапур. Индексът на потребителските стоки в Китай, се очаква да отбележи годишен прираст от 4.7%, което ще е най-високата му стойност от 1996 г. насам.

Миналата седмица, китайските политици обявиха, че ще затегнат монетарната политика на страната, за да ограничат станалия вече неконтролируем икономически растеж. Високите показания на инфлационните индекси, допълнително ще засили загрижеността на китайските икономисти.

„Очакваме, централната банка да отговори на ценовия натиск с ново покачване на лихвеното ниво", коментира китайски банкер от Goldman Sachs.