Китайските власти решиха да се откажат от услугите на чуждестранните антивирусни компании. В списъка на бламираните от правителството доставчици попадат Symantec и Лаборатория Касперски, предаде агенция Xinhua.

Отсега нататък право да доставят защитен софтуер за нуждите на правителството ще имат само пет местни компании - Qihoo 360, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin и Rising.

Руски медии припомнят, че през 2009 г. основателят и генерален директор на Лаборатория Касперски - Евгений Касперский - беше награден с орден на дружбата на Китай за неговия принос в развитието на информационната сигурност в страната. По-късно, през 2013 г. китайската търсачка Baidu пусна собствен антивирус с помощта именно на Лаборатория Касперски, предаде TechNews.bg.

В последните месеци китайските власти предприеха няколко хода срещу чуждестранните доставчици на хардуер и софтуер, които обслужват правителството и финансовите институции.

Така например, през май беше забранено използването на Windows 8 в държавните структури.Освен това китайското правителство застави местните банки да се откажат от сървърите на IBM и да ги заменят с аналози от местни компании. И в двата случая се като причина се изтъкват опасения от шпиониране.

Според повечето анализатори, тези рестриктивни действия на Китай са резултат от разразилия се скандал с Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ по повод следенето в интернет на хора по целия свят. По-рано стана известно, че в хардуера, вкл. маршрутизатори и сървъри, изнасяни от американски компании в чужбина, са били залагани пролуки, чрез които агентите на NSA могат да следят комуникациите.