За третото тримесечие на 2006 г. темпът на икономическия ръст на Китай леко се е забавил и вече е 10.4%. Но китайската икономика, която е четвъртата по сила в света, е на път за четвърта поредна година да регистрира двуцифрен ръст, коментират от money.cnn.com.

Забавянето от 11.3% за второто тримесечие последва ръководена от Пекин кампания за предотвратяване на кредитно-стимулирания инвестиционен бум, който можеше да остави националните банки със „свежи попълнения" от лоши кредити.

„Екцесивния икономически ръст като цяло е под контрол. Тези данни показват, че мерките на централното правителство са били навременни и ефективни", твърди Ли Хяочао, главен говорител на националното статистическо бюро.

Но годишният ръст, изчислен на база третото тримесечие, е най-високия от края на 2003 година насам, което показва, че в китайската икономика има импулс за преодоляване на нови висоти.

Брутният вътрешен продукт на страната за първите девет месеца се е увеличил спрямо предната година с 10.7% - повече от всяка друга основна икономическа сила.
Прогнозите на JPMorgan са за ръст на БВП 10.6% за 2006 и 9.5% за 2007 г.

Анализатори считат, че засилването на експорта и частното потребление може да компенсира продължаващото забавяне в инвестирането в постоянни активи, което е главната двигателна сила на китайския ръст.

Рекордните търговски излишъци създават политически и монетарни главоболия на Пекин. При това се оформят и екологични негативни черти на големия икономически ръст. Следователно логиката на Пекин е да се избягва не-необходимото инвестиране и да се отпускат кредити единствено на проекти "бели слонове": с висока доходност и умерен риск.

Но като цяло китайците нямат интерес икономическата активност в страната им да спада твърде много. Доходът в Китай е все още едва $1,700 на човек. Икономиката през 2003 г. нарасна с 10.0%, през 2004 - с 10.1%, през 2005 г. - с 10.2%. Това постави китайската икономика на четвърто място в света, измерено по обща продукция.

За да укроти ръста, централната банка два пъти от април насам е повишавала лихвените равнища и задължителните резерви на банките. Редица икономисти предвиждат по-нататъшно монетарно затягане.

Други статистически данни сочат, че за деветте месеца на 2006 г. инвестициите в градски зони в домове, заводи и други преки разходи са нараснали с 28% спрямо предходната година. Ръстът на промишленото производство през септември в Китай е бил 16.1%. Продажбите на дребно са се увеличили с близо 14%.