Фалшификацията на долари " не представлява сериозна заплаха за икономиката на САЩ". Такъв извод се съдържа в оповестения неотдавна съвместен доклад на Министерството на финансите, Федералния резерв и Секретните служби на САЩ относно закона за използване и фалшифициране на американски банкноти в чужбина.

Авторите на документа обаче признават, че ситуацията в отделни страни и региони предизвиква сериозна тревога във Вашингтон.

По оценка на американските специалисти, в обращение в момента в света са фалшификати на обща стойност около 70 млн. долара.

Това означава, че на 10 000 купюри се пада една фалшива.

Пределът в тези сметки е, когато фалшификатите достигнат 200 млн. долара или по 2,5 банкноти на всеки 10 000. Предполага се, че около 60% от фалшификатите циркулират извън САЩ.

Като определен източник на заплаха Вашингтон определя 2 държави - Колумбия и КНДР и 2 региона- Латинска Америка и "държавите на южната руска граница".

Що се отнася до латиноамериканците, за тях всичко е ясно, смятат от Вашингтон, защото именно от Колумбия в продължение на няколко десетки години в САЩ влизат сравнително висококачествени фалшификати.

Специално място е отделено на България, която доскоро" предизвиквала тревога заради ръста на организираната престъпнаст в Югоизточна Европа".

От 2002 г. изготвянето на фалшиви долари в България започнало рязко да спада. Според американците основната причина за това е откриването на представителство на Секретните служби в София.

КНДР се посочва като виновник за разпространението на т.нар. "супербанкноти" - фалшификати от изключително високо качество.

От времето на появяването им през 1989 г, Секретните служби на САЩ водят разследване, което се определя като "стратегическо, засягащо интересите на националната сигурност".

С помощта на следствени методи и крими експерти Службите са установили, че тези фалшификати се правят под контрола и при абсолютното знание на правителството на КНДР.

За последните 16 години Секретните служби са конфискували "супербанкноти" за 50 млн.долара. По тяхна преценка още около 22 млн. от този клас са все още в обращение.