Американският лек суров петрол падна под 144 щатски долара за един барел в петък, но все още е близо до рекордните нива, постигнати по време на предишната сесия, когато инвеститорите заложиха на дългите позиции на черното злато на прага на почивните дни по случай националния празник на Съединените щати.

Вчера следобед търговията достигна нива от $143.85, като отбеляза спад с $1.44, спрямо рекорда от $145.85 постигнат в четвъртък.

Цените на фючърсните контракти за доставка на суров петрол, които се търгуват през стоковите борси, са нараснали с повече от 50% от началото на годината.

Сорт Брент също отчете понижение. На лондонската стокова борса, петролът добит в северно море поевтиня с $1.66 до $144.42.

Цените е намаляха повече от един долар, след като Иран заяви, че би дал отговор по-късно в петък на предложенията на шестте най-влиятелни страни в света, за да се опита да реши дългосрочно споровете около развитието на ядрената му програма.

Иран впоследствие връчи своята реакция на председателя на комисията на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана, но не даде подробности за съдържанието й.

Съединените щати, Китай, Русия, Германия, Великобритания и Франция предложиха на Иран избора между търговски и други стимули и сериозни санкции, за да накарат страната да се откаже от ядрената си програма.

В същото време говорителя на иранското правителство Голамхюсеин Елам, защитава тезата, че единствената цел на програмата е увеличаване на производството на електроенергия, така че страната да може да изнася повече петрол.

Притесненията на американските инвеститори за рязко покачване на цената на черното злато в случай, че Иран се откаже от преговорния процес, ги накара да изкупят голямо количество фючърси на суров петрол в четвъртък, когато цените удариха рекордни нива.

Опасенията са, че ако Иран откаже да преговаря, САЩ ще подкрепят военен удар от страна на Израел, който е единствента страна в региона притжаваща атомно оръжие.

Това ще хвърли Близкия Изток във война с непредвидим край и със сигурност ще доведе до спад на добивите и блокиране на пролива Ормуз, откъдето минава по-голямата част от износа на нефт от региона.

И двете страни в преговорите заявиха вчера и днес готовност за сътрудничество, като в момента предложението към Иран вече включва и подпомагане на развитието на цивилната му ядрена програма с технологии и ноу-хау, в замяна на пълно отказване от добив и обогатяване на уран.

Страната наследник на Персия е четвъртия по големина износител на черното злато в света и всеки проблем в преговорния процес води до покачване на цените на суровия петрол.

Но основните проблеми довели до високите цени на нефта се коренят във фючърсната търговия. През годините на растеж в началото на века количеството свободни средства нарастваше постоянно, а с него се увеличаваха броя и обемите на финансовите инструменти, които да поддържат паричния поток.

Нарастваше и обемът на петрола, които се търгуваше през борсите, но когато започна забавянето на глобалния пазар, в който всеки с търговска платформа и сметка може да спекулира, от всяка точка на света, инвеститорите се насочиха към суровините, като вид застраховка и това доведе до резкия скок на цените от началото на годината.

В същото време страните от ОПЕК оперират с държавни инвестиционни фондове за над $280 милиарда, като голяма част от вложенията са в поевтинелите акции на банките, които набираха капитали, за да се правят с кредитната криза и което е по-любопитно друга голяма част са инвестирани във фючърси на суров петрол.

Страните от картела са помпали средно 32.52 милиона барела дневно през юни, което е повишение с 320 000 барела спрямо предходния месец, а потреблението на горива в големите западни икономики отчита спад, каквато вероятно ще е тенденцията и в големите източни икономики, чиито правителства повишиха цените миналия месец.

Така че можем да очакваме голямо намаление в цените на черното злато, когато капиталовите пазари се възстановят от последствията от кредитната криза.