„Крафт Фуудс" - България обмисля да изнесе част от производството си извън България заради невъзможността си да възстановява платения акциз върху зеленото кафе.

Това стана ясно от писмо на Конфедерацията работодателите и индустриалците, адресирано до бюджетната комисия в парламента.

България е едно от трите страни в ЕС, в която единствено кафето и екстрактите от него се облагат с акцизна ставка, съобщи депутата от ДСБ Веселин Методиев, цитиран от Дарик радио.

Това прави невъзможно производителите и вносителите на тези продукти да възстановяват платения от тях налог, когато продукцията им е предназначена за търговия в страни от общността.

От Конфедерацията на работодателите са призовали бюджетната комисия да се намеси в корпоративния спор като се въведе механизъм, който да позволи платеният налог да бъде връщан.

„Крафт Фуудс" - България притежава шоколадовата фабрика в Своге и предприятието за кафе в Костинброд.

През миналата година компанията е произвела за износ 584 тона кафе. В края на 2006 г. производството на „Якобс" в опаковка от 100 и 125 грама вече е изнесено в Чехия, тъй като там не се плаща налог.