Далай Лама се страхува, че в Тибет ще се пролее още кръв - освен ако Пекин не промени политиката си срещу този контролиран от китайците регион. В интервю за ББС духовният лидер на Тибет е казал, че е "тежко притеснен" от смъртоносните протести в Лхаса в петък, но подчертава, че все още подкрепя провеждането на Олимпиадата в Пекин това лято.

Днес, неделя, в главния град на Тибет Лхаса е тихо. Всичко заключено, а присъствието на китайските служби за сигурност остава голямо. Магазините не работят, улиците са празни. Местни жители казват, че е въведен полицейски час.

Далай Лама е казал пред журналистите от ББС, че е получил информация за 100 загинали в протестите, макар данните да не са потвърдени. Според официалната китайска агенция "Синхуа" в сблъсъците в петък са загинали 10 души, включително бизнесмени, "заради изгаряне". 

Официален Пекин твърди, че Тибет винаги е бил част от територията на Китай. 

Преди XX век, в продължение на столетия Тибет е бил независима теократична нация. През 1950 г. въоръжените сили на Китай нахлуват в Лхаса и налагат своята власт. Противопоставянето на китайското господство води до кървавото въстание от 1959 г., след което духовният лидер на тибетците Далай Лама бяга в Индия.

Безредиците в Лхаса избухнаха в навечерието на предаването на факела с Олимпийския огън, който трябваше по сценарий да мине през Тибет. Но в петък мирната демонстрация за тибетска независимост прерасна във физическа разправа. Протестиращите са палили магазини на китайци и замеряли с камъни местната полиция. 

Силите на китайския ред са изблъскали протестиращите в територията на стария град, където се укриват в момента. Властите са призовали бунтовниците да се предадат до полунощ срещу понеделник, обещавайки да бъдат снизходителни.

Далай Лама е заявил, че Олимпийските игри са възможност за Китай да демонстрира подкрепата си за мира.

Собственик на магазин е казал за Ройтерс, че полицията претърсва жилищата и сплашва гражданите да стоят мирни. Очевидци говорят за военни пропусквателни пунктове в Лхаса, за бронирани машини и войници, патрулиращи по улиците. "Целият град е практически заключен" - твърди канадски турист. Британски журналист е видял полицията да употребява сълзотворен газ срещу демонстрантите, противящи се на полицейския час.

Демонстрации в подкрепа на тибетската кауза са проведени в Непал, Ню Йорк, Австралия и някои европейски градове.

Насилието на улиците на Лхаса избухна на петия ден от изцяло мирните протести, които започнаха миналия понеделник, на годишнината от въстанието от 1959 г. срещу китайското господство. Първи са излязли на улиците тибетски монаси, след което към тях са се присъединили тълпи обикновени хора.

Китайските власти обвиняват Далай Лама в подстрекателство - нещо, което той отрича. Много тибетци надигат глас, че културата им губи образа си заради Пекин и новите китайски пришълци заселници.   

Анализаторите отчитат, че Пекин не може да си позволи да си окървави ръцете в навечерието на Олимпийските игри през август, но също така не може да си позволи да покаже слабост пред движението за независимост.