Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 10 000 лв. на "Джордан" ООД - Пазарджик, за извършено нарушение по чл. 30 от ЗЗК и постанови прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на "Венис" ООД, Бургас. Двете дружества осъществяват внос и дистрибуция на кафе с марка "GIMOKA".

Доказателствата по преписката сочат, че ответникът е поставил върху опаковката на продуктите, които разпространява в търговската мрежа, надпис "изключителен вносител", както и "ексклузивен вносител", върху допълнителните рекламни стоки - захар и сметана.

Като извърши необходимото проучване, КЗК установи, че "Джордан" ООД не притежава изключителни права върху вноса на кафе "GIMOKA", както и документ, който да разрешава обозначаването на стоките с тези надписи.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че поведението на ответника е в противоречие с добросъвестната търовска практика и би могло да увреди интересите на конкурентното предприятие, като повлияе на избора на потребителите.