Президентът на Беларус Александр Лукашенко ще търси от Русия компенсации в размер на $5 милиарда за загубите, които страната му е понесла в резултат повишаването цените на енергийните ресурси от Москва, цитират руските медии пространното интервю, което Лукашенко е дал за Ройтерс.

Това ще стане, като Москва бъде „обложена" с транзитни мита и бъде принудена да плаща на Минск за сътрудничеството във военната сфера.

„Сега, щом веднъж руският президент спомена за преход към пазарни отношения, в замяна на това ще помолим и Русия да ни плаща в твърда валута за услугите, които Москва по-рано получаваше безплатно" - е заявил той.

Лукашенко е имал предвид транзита, военното сътрудничество и руския анклав Калининград. Властите на Беларус готвели предварителните разчети. Освен това Лукашенко обвини Русия в имперски амбиции. „Политиката на Русия все повече наподобява американската."

„Едва ли не във всяка точка на света присъстват руски интереси, заявяват те. Сякаш в Беларус има само руски интереси, а белоруски интереси в самата Беларус не трябва и да има".

Все пак Лукашенко е признал, че последните изявления на руския президент Путин и други длъжностни лица „говорят за това, че те искат да продължат сътрудническите отношения с нашата страна". Лукашенко е нарекъл Путин свой приятел, който винаги действа открито по отношение на Минск.

„Готови сме за това (сътрудничество). Но за това са необходими конкретни практически стъпки. От своя страна ние сме готови незабавно да ги предприемем и да се откажем от всякакви финансови, икономически претенции към Руската Федерация, ако Русия постъпи аналогично", подчертал е белоруският президент.

Но Лукашенко не е пропуснал да изтъкне, че за държавен съюз между Русия и Беларус не може да става дума, облягайки се на резултата от национален референдум в Беларус за обща държавна структура с Русия.

След това Лукашенко се е върнал към проблема за цените на транзита: Русия плаща на Полша за транзит $4.5 млрд., а на Беларус само 300 млиона. По неговите думи, той ще търси от Русия компенсация за вреди в размер на $5 млрд. от повишението на цените на руския газ.

Специално за областта Калининград, Лукашенко е заявил, че на практика Беларус „постоянно дотира живота на тази територия". Освен това Лукашенко е готов да представи на Москва и огромна сметка за военни услуги: на Русия ще й трябват поне $25 млрд., ако желае да създаде войски, които да изпълняват в Беларус същите функции, които изпълняват сега белоруските войски в западна посока.

Според Лукашенко плановете на Транснефт за нефтопровод на Запад са икономически нецелесъобразни. Изненадващо той се е изказал за подобряване отношенията на Минск със Запада. На въпроса на журналистите на Ройтерс за срока на управлението му, Лукашенко е подчертал, че има твърдото намерение през 2011 да се кандидатира за нов мандат.