Смъкването на долара може би идва в подходящия момент за министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън и за президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Износът на американска продукция е станал по-конкурентен поради слабата валута и насърчава икономическия ръст в страната, компенсирайки спада в пазара на недвижими имоти и корпоративните разходи. Едновременно с това, покачването на европейската валута с 2,5% от края на януари досега може да помогне на Трише да се пребори с инфлацията, съчетавайки се с вдигането на лихвите от ЕЦБ.

Европейската икономика вече е по-способна да поема ефектите върху собствения си износ, за разлика от предишното рали на еврото, което водеше до протести от страна на европейските политици и банкери. Мълчанието на Полсън и Трише може да означава, че по време на срещата си във Вашингтон през тази седмица министрите от G7 няма да обърнат специално внимание на долара.

Американските политици приветстват такова движение и то е все още в удобната зона за европейците", казва бивш служител в Treasury, сега сътрудник в институт за международна икономика във Вашингтон.

Доларът падна на две-годишно дъно до $1.3442 за евро на 5ти април. Рекордът „надолу" бе поставен на 30ти декември 2004 - $1.3666. В четири от последните пет години доларът губеше спрямо евро.

Полсън, 61, укорява американската политика от миналото десетилетие, подкрепяща силния долар, аргументирайки се, че не правителствата, а пазарите определят разменните съотношения.

Тази гледна точка му помага да оправдае падането на долара, особено защото това облагодетелства националната икономика, правейки американските продукти евтини в чужбина. Износът даде нужния на Америка подем, след като ръстът спадна до средно годишно темпо от 2.4% за последните три тримесечия на 2006, а предходната година бе 3.3%.

Валутен стратег в Ню Йорк обяснява американската позиция: „На екрана на радара на американските политици даже не присъства слабостта на долара срещу евро - дотогава, докато това се случва по обичайния начин". Говорителят на Трежъри, американското финансово министерство, е отказал коментар.

Стесненият търговски дефицит е допринесъл за 1.6% от американския икономически ръст за последните три месеца на 2006, което е най-силен резултат за десетилетие. Износът за Европейския съюз спрямо предходната година е скочил с 28.2%.

В зоната на евро, споделяната от 13 държави валута, силният икономически ръст намали притесненията за рали на валутата. Безработицата падна до рекордно ниски стойности през февруари, а доверието сред бизнеса и потребителите през миналия месец достигна шест - месечен връх.

Може би това е причината Трише, 64, да не повтори забележките си по време на скока на евро през 2004, който той тогава окачестви като „брутален".

„Икономиката е значително по-силна от очакваното. Можем да започнем да се притесняваме малко по-малко", казва главният икономист за Европа на Bank of America в Лондон.

Бързият ръст задържа фокуса на ЕЦБ върху инфлацията, след като през март индексът на потребителските цени се вдигна с 1.9% спрямо 1.8% през февруари. Инвеститорите считат, че ЕЦБ може да вдигне лихвата, най-вероятно през юни, на 3,75%, което и по-нататък ще повишава курса на евро. Следващата среща на централната банка е на 12ти април.

Финансовите министри от региона, които обикновено критикуват ръста на валутата и ЕЦБ, сега са съгласни, че икономиката е достатъчно солидна за да не бъде засегната. Това каза и германският финансов министър Пеер Щайнбрюк след срещата на министрите в Брюксел на 27ми март: „В момента европейската икономика се развива силно".

Не всички европейски политици са така лаконични. Кандидатът за президент на Франция Никола Саркози каза на 2ри април, че иска „истински разговор" с ЕЦБ за еврото. „Може би е възможно да се намери баланс между слабо евро и надценено евро", каза той тогава.

Това вероятно изразява притесненията, че спадът на долара се е отразил непропорционално върху евро. Поскъпването на йената спрямо долара е една трета от това на евро за последните четири месеца. Европейската валута достигна до рекорд спрямо японската йена от 160,04. Междувременно китайският юан, чието движение е ограничено от правителството, спечели 0,5% спрямо долара, падайки с 3,2% спрямо евро.

Резултатът: европейските политици вероятно ще се присъединят към Полсън в призивите към Китай да остави юана да се засили повече. G-7 на 10ти февруари призова страните с голям външнотърговски излишък - в особена степен Китай - да оставят разменния курс да се движи повече спрямо търговските им конкуренти. Трише може да повтори предупреждението си от февруари инвеститорите да се въздържат от „еднопосочни поръчки" спрямо йената.

Дори най-слаб спад на долара може да помогне на укрепяването на световната икономика, стеснявайки международните дисбаланси като дефицита на САЩ по текущата сметка, гласи доклад на МВФ от 4ти април. Дефицитът достигна рекордните 6.5% от БВП миналата година.

Въздействието на спада на долара спрямо евро вече се проявява. Европа миналата година регистрира първия си търговски дефицит от 2000, докато нетният износ на САЩ допринесе за по-голямата част от ръста в САЩ за десетилетие през четвъртото тримесечие.

Валутен стратег за Morgan Stanley в Ню Йорк обобщава: „За САЩ няма причина да се противопоставя на слабия долар".

Превел от английски Димитър Събев