Министър Николай Василев и министрите по публична администрация на страните-членки на ЕС подписаха резолюция за оптимизация на работата в държавната администрация на 13-та среща на министрите по публична администрация от ЕUPAN (European Public Administration Network) в Берлин днес, 22 юни 2007 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Дискусията е организирана във връзка с проблемите на демографските промени, миграцията и интеграцията.

В свето експозе министър Николай Василев очерта две основни мерки за оптимизация на работата в държавната администрация - освежаването на администрацията с привличането на по-добри и по-млади хора, както  и непрекъснатите обучения за служителите в държавната администрация.

По-голяма част от министрите, както и представителите на страните-членки на ЕС бяха категорични, относно нуждата държавната администрация да бъде конкурентоспособна на частния сектор като работодател. Също така министрите не пропуснаха да обозначат ролята на човешкия фактор в администрацията като двигател за реализирането на реформите в нея.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас от своя страна подчерта основните фактори за повишаването на ефективността на работата на служителите от администрацията в Европейската комисия. Освен гореспоменатите мерки той изтъкна промотирането на ролята на жените и създаването на благоприятни "фамилни" условия за семейните служителите, които работят в администрацията на чужда държава като изключително важни фактори.

Срещата на министрите по публична администрация завърши с подписването на резолюция, която предвижда мерки за оптимизация на работата в държавната администрация на страните-членки на ЕС. Мерките включват подобряване на управлението на администрацията на централно и регионално ниво чрез адекватен локален стратегически мениджмънт и глобално межуднародно сътрудничество, повишаване на мотивацията и качеството на работа на служителите чрез обучения, и др.