Интересен механизъм ще ползва компанията Microsoft, за да разпространи максимално бързо сред своите клиенти най-новата операционна система Windows Vista. От компанията изненадващо съобщиха, че тя ще може да се тегли от Интернет.

Новината беше официално потвърдена на страниците на вестник Daily News от представител на компанията, чийто централен офис се намира във Вашингтон.

По-рано, която и да е операционна система на компанията, клиентите можеха да си купят само от магазина на диск, или да я купят едновременно с компютъра, където тя се поставя от завода производител.

От ноември миналата година новата операционна система Windows Vista, която трябваше да смени Windows XP, е достъпна само за корпоративни клиенти. Частните клиенти ще могат да се доберат до нея от 30 януари т.г.

На потребителите се предлагат 4 версии на програмата - Home Basic, чиято стойност е около 200 долара, Home Premium - $239, а също и бизнес версията Business - $299 и Ultimate - $399.

Производителите предлагат възможността вече получена операционна система да се надгради до по-висок клас, чрез директно плащане в Интернет и изтегляне на допълнителните елементи също от мрежата.

Излизането на Windows Vista е първото за последните 5 години сериозно обновяване на операционна система, която може да работи на повечето компютри по целия свят.

Новата версия е с по-добра графика, подобрени търсачки и с нов интернет браузер. Според компанията, Vista ще направи компютрите по-сигурни, по-мощни и ще се хареса предимно на тези, на които им се налага да работят едновременно с повече от едно сложни приложения.

За новата операционна система вече е разработен офис пакета Microsoft Office 2007.