Азиатските капиталови пазари се понижиха в четвърта поредна сесия, след рекордното покачване при цената на суровините и поредното увеличение на лихвените нива в Австралия.

Японската компания Tokyo Electric Power водеше списъка с най-слабо представящите се енергийни дружества, тъй като се очаква прекалено скъпият петрол да подкопае нормата на печалбата. Австралийските строителни компании изгубиха преднината си заради рекордното увеличение на лихвеното ниво до 7.25%.

„Все още не е ясно дали бизнесът ще продължи да поддържа високите си печалби и през следващата година, след като стоките продължават да се покачват, а американската икономика е на път да влезе в рецесия", коментира пред Bloomberg японски анализатор. „Ситуацията се влошава по-бързо от очакваното, а пазара просто показва колко зле са нещата", продължава той.

Регионалният азиатски индекс MSCI падна с 0.4% до 142.19 пункта тази нощ, след като в начало на сесията беше нагоре с 0.4%. Измерителят направи низходящо движение от 4.6% през последните три дни. Японският индекс Nikkei 225затвори почти без промяна, след като преживя една доста волатилна сесия с отклонения и в двете посоки от 0.9%. Единствено търговските компании бяха облагодетелствани от по-високата цена на стоките, което е предпоставка за по-добри печалби.

Повечето американски акции се покачиха на Wall Street вчера, като на първо място бяха минните компании и тези в бизнеса с горива и други суровини. Широкият индекс S&P 500 и индустриалният Dow Jones, се движиха изключително разнопосочно през целия ден, като в крайна сметка приключиха със съответно +0.1% и -0.1%.Слабото представяне на американските пазари беше продиктувано от негативните очаквания за американската икономика подсилени от отчета за производствената активност в САЩ и разходите за строителство.

Американският лек петрол се покачи до абсолютен връх на $103.95 за барел вчера, но по-късно се понижи до $102.35 заради разразилото се прибиране на печалби. Тази сутрин, барел от суровината се котира при ниво от $102.16. Златото продължава да се търгува в подножието на върха от $1000, като в момента цената му е $984 за трой-унция. Доларът остава слаб спрямо еврото, а курсът му в момента е $1.5190 за евро.

Европейските индекси сочат в различни посоки в началото на търговската сесия, като очакванията са волатилността да се запази. Българската фондова борса като че ли си наваксва почивния ден вчера, когато не можа да отреагира на резките борсови понижения в САЩ и Азия. Минути след началото на търговската сесия и четири индекса са на червено с малко над 2%, а оборотът наближава 1 млн. лв.