Малко хора предвиждаха такъв благоприятен завършек на драмата с българските медици осъдени на смърт в Либия. Във вторник 24 юли обаче, абсолютно неочаквано петте медицински сестри и палестинският лекар Ашраф се завърнаха триумфално в София.

Шестте медицински лица бяха обвинени в умишленото заразяване на 400 либийски деца с вируса на СПИН в болницата в Бенгази. Българските медицински сестри до последно твърдяха, че са невинни, а епидемията е възникнала заради лошите хигиенни условия още преди тяхното пристигане в Либия. Медицинските сестри получиха смъртни присъди, но миналата седмица те бяха заменени с доживотен затвор след мистериозна транзакция на $460 млн. през международен фонд в помощ на засегнатите деца и техните семейства.

Освобождаването на българите е резултат от продължителни дипломатически преговори между ЕС и Либия и по-специално благодарение на дейното участие на френския президент Никола Саркози и неговата съпруга Сесилия Саркози. Още по време на предизборната си кампания преди няколко месеца, Саркози беше обещал, че ще превърне несправедливо осъдените български медици приоритет във външната политика на Франция. В Триполи, съпругата на Саркози Сесилия заедно с комисарят по външната политика на ЕС Бенита Фереро Валднер, разговаряха с Муамар Кадафи и българските медицински сестри, както и с представители на засегнатите семейства. В резултат на това, българките и палестинският лекар Ашраф бяха прибрани в България на борда на правителствен френски самолет.

Ангажирането на Сесилия Саркози, която до скоро беше смятана за чужда на дипломацията и международните отношения, провокира доста въпроси и неразбиране у политическите анализатори. Официални лица от Брюксел дори коментират, че Саркози се опитва да спечели политически дивиденти от случая чрез съпругата си. Госпожа Фереро-Валднер, също е била изненадана от включването на Сесилия Саркози в преговорите с Кадафи в този последен стадии на дипломатически взаимоотношения.

И във Франция случаят се коментира с недоумение. Каква всъщност е била ролята на първата дама? Министър-председателят Франсоа Филон заяви, че тя се изявява по-скоро като хуманитарен символ на Франция. Външният министър на страната не е бил запознат със случая. Опозиционната социалистическа партия пък си намери повод за критика към президента, като го обвини, че не спазва каналния ред, а прескача основни институции в страната. Самият Саркози, заедно с външния си министър Кушнер, се очаква да пристигнат в Триполи в сряда (25 юли), за да се срещне с Кадафи.

По-важното в случая е договорената дългосрочна спогодба за сътрудничество между Либия и ЕС, която беше подписана от Бенита Фереро-Валднер. Никола Саркози и други официални лица замесени в случая отричат слуховете, че са платили на либийците, за да освободят българските медици. Ползите за африканската страна като че ли остават скрити за широката публика. Президентът на Европейската комисия пръв заяви, че след този акт на добра воля от Либия, сега вече няма пречка за засилване на международните отношения между Съюза и страната.

От либийска страна, външният министър Абдел Рахман Шалям също е заявил, че се надява договореността с ЕС да разшири търговските и политическите връзки с развитите европейски страни. Либия се очаква да получи помощ от Европейския съюз за възстановяване и модернизиране на болничните си заведения, подобряване на образователната система и облекчени визови ограничения.

Последните дипломатически преговори бяха част от постепенното завръщане на Либия на международната политическа сцена, след като десетилетия беше възприемана за основен враг на Западната демокрация. В последните си изказвания, Кадафи неколкократно е заявявал, че Либия не може да се съпротивлява на глобализацията, която обхваща всички сфери на човешкото познание и култура. Държавният глава допълни, че вече няма път назад към ерата на международна изолация, когато Западът обвиняваше Либия, че спонсорира терористични канали.

Все пак Кадафи остана верен на себе си и обвини САЩ и Великобритания, че не са обезщетили достатъчно държавата му за решението й да прекрати ядрената си програма. Неговите противоречиви изказвания се очаква да продължат още известно време, но за сега изглежда, че Либия и Кадафи имат по-голям интерес да се превърнат в приятели на Запада от когато и да е било.