Министър Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева се срещнаха с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа" заради предстоящото извеждане от експлоатация на ТЕЦ „Брикел" и ТЕЦ „Марица 3", съобщават от ведомството.

По време на срещата представителите на синдикатите и на АТДБ алармираха, че предстоящото извеждане от експлоатация на ТЕЦ „Брикел" и ТЕЦ „Марица 3" ще доведе до намаляване производството на електрическа енергия и до повишаване на безработицата в съответните райони.

Тези централи са декларирали, че ще използват разрешения от законодателството ресурс от 20 000 часа за определен срок, след което трябва да бъдат изведени от експлоатация.

Ръководството на МОСВ бе информирано, че в края на март 2010 г. представители на АТДБ са провели срещи в Брюксел за възможностите за продължаване експлоатацията на ТЕЦ „Брикел", ТЕЦ „Марица 3",  ТЕЦ „Бобов дол", ТЕЦ „Република" - Перник, и ТЕЦ „Сливен".

Асоциацията на топлофикационните дружества в България поиска съдействие от страна на МОСВ за организиране на среща в Европейската комисия, на която да бъдат обсъдени възможните действия от страна на България и от МОСВ се ангажираха да съдействат за организиране на такава среща.

Според Нона Караджова операторите са разполагали със законоустановения срок, за да  избегнат спирането на инсталациите. Оставането в експлоатация на централите ще бъде в нарушение на европейското законодателство и може да доведе до стартиране на наказателни процедури срещу страната.

Съгласно изискванията на европейското законодателство за ограничаване на емисиите на серен диоксид, азотни диоксиди и прах от големи горивни инсталации и според Прилагащата програма, разработена от дружествата, те имат задължения за конкретни дейности, за да бъдат постигнати установените с европейската директива норми за допустими емисии в атмосферния въздух.

Прилагащата програма на всяко от  дружествата е разработена като част от преговорната позиция за присъединяване на България към Европейския съюз и неизпълнението на ангажиментите по нея би довело да наказателна процедура за страната.