Днес имаме причина да се зарадваме, ако изобщо това е възможно, когато се говори за СПИН и жертвите на болестта хора. Организацията към ООН UNAIDS обяви данните от последния си доклад във вторник, според който в света има по-малко от предварително очаквания брой ХИВ-серопозитивни хора.

Международната организация в момента определя като приносители на вируса 33.2 млн. души в света, а не 40 млн. както бяха предварителните прогнози. Тази по-ниска цифра е в резултат на по-доброто броене, а не заради промяна в конюнктурата. Индия има най-голяма отрицателна промяна при заразените жители, отколкото предварително е оценявано.

Според официалната статистика в България, годишно се регистрират около 80 нови случая на заразата, като в момента общия им брой е близо 750. Лекари твърдят, че поради нередовната профилактика и изследвания, техният реален брой е може би три или четири пъти повече.

Ето още една причина да бъдем обнадеждени за превенцията на нови случаи: числото на новозаразените хора започва бавно да намалява. Нещо още по-добро, изглежда че смъртните случаи също стават все по-малко от година на година.

Заедно тези две тенденции вече показват, че опитите хората да бъдат образовани за заразата и лечението, явно дават резултат.