Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан одобри мерките на САЩ за подпомагане на банковата система и каза, че и други правителства би трябвало да изградят план за действие в подобна ситуация, предаде Ройтерс.

Строс-Кан заяви още, че очаква забавяне на европейските икономики поради глобалната криза. Европейските икономики се забавят видимо и с още удари срещу банковата система процесът ще продължи и следващата година, каза Строс-Кан.

"Одобрявам стъпката на САЩ и очаквам успешното прилагане на програмата", пише Строс-Кан в писмо до вестник "Файненшъл таймс".

Германският финансов министър Пер Щайнбрюк обяви, че шест от страните от Г7 с изключение на САЩ не планират подобни мерки за спасяване на финансовия сектор чрез гарантиране на рискови активи.

Както вече писа Money.bg германският министър на финансите категорично отхвърли наличието на рецесия в ФРГ. До момента няма фалирала германска банка, но тече активен процес на сливания във финансовия сектор.

Според Строс-Кан едно системно решение на кризата би включило подсигуряване на ликвидност, покупката на рискови активи и капиталови инжекции. Централните банки трябва да избегнат банкова паника, като гарантират средствата на вложителите, добави той. Системната криза зависи от системното решение, подчерта директорът на МВФ.

Ролята на кредитите агенции трябва да преосмисли като част от регулацията на финансовия пазар, каза Строс-Кан. Някои развиващи се пазарни икономики са изградили буфер от големи резерви, ниско ниво на дългове и добра монетарна политика, която може да ги измъкне от проблемите.

Той смята, че финансовата система трябва да бъде рекапитализирана, вероятно с публични средства. Възможно е държавата да налее пари в банките, което не означава национализация.

Заедно с директора на МВФ и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова за промяна в банковия сектор.

В специално изявление генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия одобри мерките на САЩ, като каза, че те са довели до известно нормализиране на финансовите пазари. Гурия очаква, че действията на САЩ ще доведат до така необходимата рекапитализация на изпадналите в криза финансови компании.