Доларът изгуби част от печалбата си в петък, след разразилото се прибиране на печалби от спекулантите. Припомняме, че миналата седмица, американската валута направи най-голямото си седмично покачване спрямо еврото от юни 2006 г. насам. Щатската валута започна да поскъпва, заради изместения фокус от слабостта на американската икономика към все по-големите рискове пред Еврозоната и азиатските пазари.

Европейската валута изгуби над три цента спрямо долара, като експерти очакват слабостта й да продължи и през идната седмица. Все по-големите очаквания на инвеститорите за предстоящо лихвено съкращение от ЕЦБ, водят до сериозни разпродажби на евро спрямо повечето световни валути.

Въпреки слабите икономически данни от САЩ, доларът направи шеметно рали през изминалата седмица. Инвеститорите започнаха да оценяват реалната заплаха за европейската икономика, която показва първи признаци за по-сериозно забавяне", коментира валутен анализатор от Ню Йорк. „Лошите новини за американската икономика са вече изтъргувани от пазара, ред е на европейците", продължава той.

Еврото успя да поскъпне с 0.2% спрямо долара в петък, до ниво от $1.4505. За цялата седмица обаче, валутата поевтиня с над 2%, което е рекорд за последната година и половина. Спрямо йената, доларът се понижи с 0.1% до 107.40 йени.

Съществена причина за слабото поскъпване на еврото в петък, бяха коментарите на петролни министри от ОПЕК, които споделиха идеята за приемане на еврото като основна валута за оценяване на петрола. Такива коментари обаче и друг път са били правени без никакви реални последици, затова и еврото не успя да се повлияе съществено.

Коментарите на министрите от Г7 не се различаваха драматично от направените преди това, така че пазарът може да поднови разпродажбата на евро още в понеделник.