Американските капиталови пазари започнаха силно първата за седмицата борсова сесия, след като по-рано днес излезе новината за евентуално преразглеждане на офертата от JPMorgan към Bear Stearns.

Още от сутринта световните агенции гръмнаха с новината, че JPMorgan обмисля да предложи на конкурента си цена от $10 за акция, след като първоначално отричаше, че ще отстъпи от $2 за брой. За да стане това факт обаче, Федералният резерв трябва да даде съгласието си, тъй като бе страна при спасителната операция на Bear Stearns миналата седмица.

Пазарните настроения и инвеститорското доверие се сринаха окончателно след новината за предстоящ фалит на петата по големина инвестиционна банка Bear Stearns. Сега, когато нещата приемат по-различен ход, може да наблюдаваме силно рали на борсовите индекси в 15:30, когато отвори Wall Street.

Злощастната инвестиционна банка имаше най-големи експозиции към рисковите ипотечни облигации, което в един момент доведе до критично ниска ликвидност и невъзможност за обслужване на задълженията й. Това беше очаквано с месеци от инвеститорите на борсата, а когато стана факт доведе до масово разпродажби на финансови акции.

Освен към финансовият сектор, днес Wall Street ще следи и развитието на имотния пазар в САЩ, който бе в дъното на проблемите с кредитния сектор. Данните за продажбите на съществуващи жилища се очаква да покажат пореден спад през февруари, а тяхното оповестяване ще е в 16:00 часа (половин час след старта на борсовата търговия).

В самото начало на търговската сесия индексът Dow Jones се покачват с 0.6% до 12 439 пункта, а широкият S&P 500 индекс е нагоре с 0.5% до 1 336 пункта. Технологичният индекс Nasdaq e нагоре с 0.90% до 2 279 пункта.

Покачването на индексите отбелязва обнадеждаващо начало на седмицата, след като през миналата станахме свидетели на изключителна волатилност и силен край на борсовите измерители във вторник и четвъртък. Индексите Dow и S&P приключиха със седмичен ръст от 3%, докато технологичният Nasdaq приключи на зелено с 2%.

Цените на американските дългови книжа падат днес, което е сигнал за отлив на инвестиции в тях и връщането им в по-високодоходни активи на фондовата борса. Доходността на 10-годишните U.S. Treasury покачи до 3.36% от 3.34% миналата седмица. Доларът изгуби част от сутрешната си печалба като в момента се търгува при курс от $1.5430 за евро. Златото и петролът продължават да са в ниските нива съответно $920 за трой-унция и $101 за барел.

Според анализатори, има възможност борсовият хаос да е достигнал по-съществено дъно миналата седмица, след като банката Bear Stearns обяви, че е изпаднала в ликвидна криза. Почти всичко лошо, което имаше да се случва е вече факт, а с фалита на петата по големина американска банка достигнахме и до последния стадии на всяка финансова криза. От тук нататък е въпрос на време да видим дали прогнозите ще се окажат прави или сме в условия на „затишие пред буря".

Вестник Financial Times ни припомня графично основните стъпки, през които минахме по време на продължаващата повече от половин година кредитна криза. Събитията са отразени на индекса следящ световните капиталови пазари MSCI World index.

1. 17 юли 2007 г. - Bear Stearns обявяват, че един от хедж-фондовете й инвестиращи на пазара на ипотечни облигации обявява фалит.

2. 3 август 2007 г. - Финансовият директор на Bear Stearns нарича пазарните условия „най-тежките за последните 22 години".

3. 17 август 2007 г. - Федералният резерв намалява дисконтовата лихва с 0.50 процентни пункта, за да повиши ликвидността във финансовия сектор.

4. 22 август 2007 г. - От Bank of America съобщават, че ще купят ипотечния дилър Countrywide.

5. 18 септември 2007 г. - Федералният резерв намалява федералната фондова лихва с 0.50 процентни пункта до 4.75%, след пауза продължила година и половина.

6. 1 ноември 2007 г. - Акциите на Citigroup се сриват след като излиза новината, че компанията има проблем с ликвидността от около $30 млрд.

7. 27 ноември 2007 г. - Суверенният фонд на Абу Даби инвестира $7.5 млрд. в Citigroup.

8. 11 декември 2007 г. - Федералният резерв разочарова пазарите като съкращава лихвената ставка с едва 0.25 процентни пункта.

9. 17 януари 2008 г. - Рекордно слабите данни за производствената активност в САЩ влошават инвеститорското настроение до краен предел.

10. 22 януари 2008 г. - Федералния резерв прави извънредно лихвено съкращение с 0.75 процентни пункта, тъй като пазарите тъкмо бяха преживели „Черния понеделник" и загубите на Societe Generale.

11. 14 март 2008 г. - ФЕД започна спасителна акция в сътрудничество с JPMorgan на изпадналата в криза инвестиционна банка Bear Stearns.

12. 17 март. 2008 г. - JPMorgan обяви, че ще купи Bear Stearns при цена от $2 на акция, но в последствие акционерите се противопоставиха на сделката и започнаха да търсят алтернатива. JPMorgan вдигна офертата до $10 за акция. Само 9 месеца по-рано, акциите на Bear Stearns се търгуваха по $170 за брой.