Уго Чавес, новият стар президент на Венецуела, в понеделник вечерта заяви за своите радикални планове за национализация на икономиката на страната, информира The Financial Times. Ще се започне от главната телекомуникационна компания на страната и от най-голямата частна енергийна група.

Освен това Чавес „хвърли бомбата", че добивът на петрол в района на Ориноко ще мине в държавна собственост. От „стратегическите асоциации", добиващи тежък суров петрол околностите на голямата южноамериканска река, идва около ¼ от петрола на Венецуела. А Венецуела е петият по обем износител на петрол в света.

По време на 8 - годишното си управление Чавес често е влизал в спор с местния бизнес. Сега обаче са засегнати и международни компании. Изненадващото изявление дойде часове преди Чавес да положи клетва за третия си мандат като президент на страната в сряда.

Новините незабавно се отразиха на продажбите на венецуелския държавен дълг с падеж 2027: цените на Глобалните бонове паднаха, а доходността им се покачи с 10 базови пункта.

Ако въпросните планове бъдат осъществени, това ще срине акциите на Compañía Anónima Teléfonos de Venezuela, в която главен акционер е американската Verizon Communications, а испанската Telefónica държи 6.9%. Акциите на телекома са спрени от продажба  в Ню Йорк след като паднаха с 14%.

„Всички сектори в области важни и стратегически за нас, като електричеството, трябва да се национализират. Трябва да се възобнови собствеността на нацията върху стратегическите сектори. Nacional Teléfonos de Venezuela - да се национализира!" - е казал Чавес по телевизията.

Освен това Чавес е заявил, че ще посегне на автономността на централната банка: „Ние вървим към социалистическа република Венецуела, а това изисква дълбока реформа на националната конституция".

Все още не е ясно дали ще се предложи компенсация на чуждестранните инвеститори за техния дял в Cantv. Последните в понеделник са посочили, че не са получавали официално известие от правителството за национализационни планове.

EdC доставя енергия за столицата на страната Каракас и винаги е била частна компания. Мажоритарния дял в нея бе закупен през 2000 от вирджинската Arlington за немалката тогава сума $1.6 млрд.

Ефектът върху компании като ChevronTexaco, Total и Statoil, които досега са вложили близо $17 млрд. в Ориноко, още не е ясен, но е вече видно, че държавата ще се стреми да си осигури мажоритарните дялове в проектите.

„Ако досега е имло някакво съмнение за икономическата ориентация на Чавес, в навечерието на встъпването му в длъжност той даде ясно да се разбере, че държавата трябва да придобие пълен и директен контрол в ключовите сектори на икономиката" - казва Орландо Очоа, независим финансов консултант в Каракас.

В Каракас доларът се търгува за 3,600 боливара, 10% нарастване от миналата седмица и 67% над официалния курс от 2,150 боливара.