Всяка война води до скок в цените на енергоносителите, пише "Газета ру". Кавказ се счита за нефтен и газов регион, но сега конфликтът в Южна Осетия не доведе до сериозни последствия. Транспортната инфраструктура не пострада. Военните операции не доведоха до големи ексцесии.

Първите тревожни сигнали дойдоха от изявлението на Армения, че газът, който идва от Русия и преминава през Грузия, постъпва в съкратени обеми. Руските експерти веднага отсякоха, че това е свързано с военния конфликт. Южен Кавказ не разполага с значителни запаси от нефт и газ. Единствената република, която има големи запаси е Азербайджан.

След спада на цената на петрола до 112 долара за барел , световните цени се покачиха леко. Някои експерти обясняват този факт не толкова със събитията в Кавказ, а със съкратените запаси от гориво на САЩ. В петък нефтените котировки паднаха до 111,4 долара за барел на фона на укрепения курс на долара спрямо еврото.

Газът от азербайджанското находище Шах Дениз идва през Грузия по газопровода Баку-Тбилиси - Ерзарум.  През него преминават около 20 милиона кубически метра в годината. Във връзка с военния конфликт в района стои въпросът за стратегическото значение на региона. Специалистите смятат, че за руските компании този регион не е особено важен, но в бъдеще всичко може да се измени. Що се отнася до добива на нефт, този регион е важен не за руските, а за транснационалните компании,  твърди финансовият анализатор Наталия Милчакова от корпорация „Откритие".

За западния свят това врата към Средна Азия и Азербайджан, а Грузия е ключът за постигане на тези цел. Кавказкият регион представлява както за Русия, така и за ЕС и САЩ сериозен геополитически интерес като транзитен район, чрез който може да осъществява доставка на ресурси като се заобикаля Русия, коментира Александър Щок, директор на департамента Due Diligence.

Както гласи мъдрата приказка, за една конфликтна ситуация са виновни всички участници в нея. Неслучайно френският външен министър Бернар Кушнер заяви, че Грузия допусна сериозни грешки в кризата с Русия, но реакцията на Москва беше несъразмерна. Германският канцлер Ангела Меркел също подчерта, че и двете страни носят вина за кризата.

Безспорно това е една геоикономическа война, където Грузия е „ябълката на раздора" между Русия и САЩ и Европейския съюз заради нейното стратегическо местонахождение.