Русия имаше планове да завърши строителството на атомната електростанция в иранския град Бушер до септември 2008, но тези планове са заплашени от провал. Вече почти месец, от 29 март 2008 г., митницата на Азербайджан не пуска руски автовлак, превозващ топлоизолационно оборудване за АЕЦ, обосновавайки се с отсъствие на специално разрешително.

От Атомстройекспорт се опитват да решат проблема чрез преговори с азербайджанските власти и заявяват, че всички формалности са спазени. Експертите не изключват политическо подстрекателство за този развой на събитията, като „Независимая газета" вече открито обвини Баку в сервилност към САЩ, както и желание да демонстрира сила в отношенията си с Москва.

Азербайджан се позовава на решение на правителството номер 230, което изисква от Русия специално разрешително, тъй като въпросният товар влиза в списъка на „особените стоки". Разрешение не е показано - товарът е задържан на ГКПП „Астара".

Атомстройекспорт изразява недоумение и удивление във връзка със задържането на автовлака. Според ядрените специалисти, товарът е оформен в нужния срок и в съответствие с всички необходими руски и международни митнически изисквания.

В Атомстройекспорт се надяват задържането на пратката да не окаже влияние върху сроковете на завършване на АЕЦ Бушер, но експертите не изключват поредното забавяне въвеждането в експлоатация на атомната станция.

Още в средата на 1990те Русия обещаваше на Иран да завърши строителството на АЕЦ най-късно до 1999. След това сроковете бяха премествани на няколко пъти. Миналото лято графикът бе преместен за пореден път заради забавяне от иранците в плащането доставките на руско ураново гориво.

Чак през февруари бе доставена първата пратка ядрено гориво. Тогава бе обявено, че през юли - август т.г. се планират изпитания с гориво, така че през септември АЕЦ да е готова за експлоатация.

Има анализатори, които са на мнение, че задържането на товарите на границата на Азербайджан е чисто технически въпрос, който ще бъде решен в най-скоро време от Атомстройекспорт.

Но редица други експерти виждат политически мотиви, поне в следните две насоки. Наскоро Русия сне санкциите срещу Абхазия и Южна Осетия и в тази връзка Баку не може да не се притеснява за съдбата на Нагорни Карабах. Освен това Азербайджан проявява определена лоялност по отношение на САЩ, които се отнасят крайно болезнено към идеята за атомна електроцентрала в Иран.