Учени съобщиха за нов световен рекорд в скоростта на предаване на данни по оптичен кабел. Изследователите от Датския технически университет са постигнали скорост от 43 терабита в секунда (Tbps) по един-единствен оптичен кабел.
Предишният рекорд от 26 Tbps принадлежеше на Технологичния институт в Карлсруе, Германия, и бе постигнат през 2011 г. Сега този резултат бе подобрен от датчаните 1,7 пъти, съобщи Slashgear.com.

Пропускателна способност от 43 терабайта в секунда означава предаване на 5,5 терабайта (TB) данни за всяка една секунда. Съдържанието на твърд диск с капацитет 1 терабайт, например, може да се прехвърли за една пета от секундата, а файл с размер 1 гигабайт (GB) - само за 0,2 милисекунди.

В момента най-бързата комерсиална мрежа за предаване на данни по един оптичен кабел обезпечава скорост до 100 гигабита в секунда (Gbps). Институтът IEEE разглежда възможността за внедряване на Ethernet стандарти от следващо поколение със скорости от 400 Gbps и 1 Tbps.
Очаква се 400 Gbps Ethernet да бъде ратифициран не по-рано от 2017 г. Вариантът със скорост 1 Tbps вероятно няма да се наложи скоро, поради скъпото оборудване.