Бившият приватизационен фонд приключва процедура по преобразуване чрез вливане в него, при условията на общо универсално правоприемство, на 10 дружества: Ти Ей Би Риъл Естейт ООД, Шампиньон ЕООД, Ловешки мелници 2005 ЕООД, Анитас 2003 ЕООД, Оранжериен комплекс Стрелча ЕООД, Оранжерии Генерал Тошево ЕООД, Кюстендилски мелници ООД, Демира С ООД и Винена индустрия ЕООД.

Решенията за одобрение на Плана за преобразуване и прилежащите към него документи са взети на общо събрание на акционерите проведено на 28 февруари 2014 г. - съобщават от Холдинга.

Родна земя Холдинг АД подобно на развитието на други бивши приватизационни фондове се оказва през 2011 г. във финансово състояние, което обезсмисля съществуването на дружеството – никакви активи и същевременно натрупани задължения от периода, за който Холдинга е бил активен.

По информация от дружеството, в едногодишен срок след придобиването му от настоящите акционери, новото ръководство на Родна земя Холдинг АД осъществява първият етап от дългосрочен План за преструктуриране и развитие на дружеството. В края на 2011 г. Холдинга интегрира в структурата си 5 нови дружества със сходен предмет на дейност, основно в търговията и преработката на зърно и селскостопанска продукция и недвижимите имоти, а именно:  Слънчеви Лъчи Комерс ЕООД (понастоящем Бългериан грейн ЕООД), Шампиньон ЕООД, Ловешки мелници 2005 ЕООД, Ломски мелници АД и Ти Ей Би Риъл Естейт ООД.

Впоследствие портфолиото на публичното дружество се разширява с още едно търговско дружество, както и с компания специализирана в търговията с горива и нефтопродукти, вкл. опериране на собствени бензиностанции и недвижими имоти.

Настоящата процедура по преобразуване е в изпълнение на втората част от Плана за дългосрочно преструктуриране и развитие – обясняват от Холдинга. Целият дълъг и сложен процес по преобразуване с участието на 3 дъщерни, 1 асоциирано и 6 външни дружества се осъществява с цел засилване на финасовата позиция на Холдинга, оптимизиране на дейността, допълване на изгражданият бизнесмодел, както и създаването на необходимите условия за развитие на планираните проекти.

След приключване на вливането, „Родна земя холдинг“ ще се превърне от един някога фалирал бивш приватизационен фонд във финансово стабилна и перспективна компания – заявяват от Холдинга. Последното ще даде шанс на над 4200 акционери да получат възвращаемост от притежаваните от тях акции от масовата приватизация.

За последният трети етап от гореспоменатият План за дългосрочно развитие на дружеството, от ръководството предвиждат активно управление на инкорпорираните бизнеси с приоритет върху преработка на зърно и търговията със зърнени култури основно съсредоточена в северна централна България, производство и пласмент на селскостопанска продукция, търговия и снабдяване с горива и нефтопродукти.

В допълнение от Холдинга поясниха, че се предвижда цялостно преустройство на оранжериите, вкл. възстановяване и разширяване на оранжерийния комплекс в гр. Стрелча, създаване на консорциум със „Слатина Булгарплод“ за пласиране на продукцията; развитие на проекти за ключовите недвижими имоти собственост на дружеството, между които: индустриални имоти с атрактивно местоположение в гр. София, недвижими имоти в гр. Добрич и гр. Търговище - проекти за зърнобази, както и индустриални имоти в гр. Перник.

За осъществяването на конкретни от горепосочените проекти от Холдинга ще се търсят основно чуждестранни партньорства. Предвид публичния статут на дружеството за всеки един от проектите своевременно ще бъде представяна обективна и неподвеждаща информация до инвеститорите – поясниха от „Родна земя холдинг” АД.