От днес влиза в сила новият график за движение на влаковете, предложен от „Български държавни железници" ЕАД и разработен от НК „Железопътна инфраструктура", съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Разписанията на влаковете са съгласувани с ръководствата на местните общини с цел да бъдат удовлетворени в максимална степен транспортните нужди на клиентите на националния железопътен превозвач.

Един от конкретните примери в това отношение е фактът, че сутрешният влак от Видин към София ще пристига по-рано и съответно последният влак от София за Видин ще потегля по-късно, в съответствие с желанието на пътуващите по това направление.

В новия график за движение на влаковете в страната са подобрени и връзките между композициите във възловите гари.

През 2007 г. „Български държавни железници" ЕАД въвеждат и два допълнителни бързи влака, който ще се движат между Плевен и Бургас през летния сезон от началото на м. юни до средата на м.септември. По различни направления в Северна България през цялата година ще се движат и 24 нови пътнически влака.

Като цяло, в новото разписание се запазват схемите за движение на международните, ускорените бързи и бързите влакове, въпреки съществуващите затруднения, породени от състоянието на железопътната инфраструктура и недостига на вагони. Предвид състоянието на железопътната инфраструктура, времепътуванията на някои влакове са увеличени.