Пет дни след внезапното уволнение на председателя на националната статистическа служба доц. Стоян Цветков, служителите от системата на НСИ направиха изявление и го изпратиха до Президента на републиката, председателя на Народното събрание, Министерския съвет и представителството на европейската комисия в България. Под текста, следващ по-долу, са се подписали 1121 служители на НСИ и териториалните бюра.                        

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СИСТЕМАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ПО ПОВОД  ОТСТРАНЯВАНЕТО НА НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ - ДОЦ. Д-Р СТОЯН ЦВЕТКОВ

Статистиците и служителите в Националния статистически институт протестираме остро срещу безпрецедентното освобождаване на председателя на НСИ доц. д-р Ст. Цветков, който заема поста от 9 месеца, а положителните резултати за цялата система са вече налице. Фактът, че МС не конкретизира кои от задълженията на доц. д-р Ст. Цветков, определени в чл. 9. от Закона за статистиката, не са изпълнени, говори за преднамерено отстраняване на един отговорен и предан на статистическата кауза професионалист. Пренебрегнат е принципът за мандатност при назначаване на ръководител на независима българска институция, заложен в Закона за статистиката.

Протестираме и срещу несправедливото уронване от страна на Правителството на Р България на авторитета на Българската статистика - една институция със 127-годишна история, и на нейните служители - 1 440 души, работещи на територията на цялата страна, които, заедно с членовете на семействата си, също са данъкоплатци.

Ние всички стриктно изпълняваме ежегодно утвърждавана Национална програма за статистическите изследвания и разпространяваме продукцията си по график, спазвайки принципа за равнопоставеност на всички потребители на статистическа информация. "Статистическата дейност се осъществява при спазване на принципите на законосъобразност, безпристрастност, надеждност, ефективност, адекватност, публичност и опазване на статистическата тайна" (чл. 2. (2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2005 г.) от ЗС).

Статистическата система е сложен организъм, който функционира в условията на евроинтеграция, т.е. изпълнява регламентите на Европейската комисия, определящи вида, методологията, сроковете и качеството на статистическите наблюдения, както и на изчисляваните в резултат на това показатели. Спазват се и регламентите на ЕК за провеждане на инвентаризация и ревизия на изчислени в миналото икономически показатели, като работата се осъществява от всички европейски страни по строго установен график. Ревизирането на статистически данни, и то не само за брутния вътрешен продукт, е насочено към подобряване на качеството на информацията и е нормална практика в статистическата дейност навсякъде по света.

Атаката срещу Статистиката като институция и демонстрираното недоверие към нейния председател, който я олицетворява, неминуемо ще доведе до негативно отношение на нашите респонденти - стопански субекти и домакинства, към участието им в статистическите изследвания. Това ще доведе до сериозно влошаване на качеството на крайния ни продукт.

В заключение нека да припомним мисълта на великия Гьоте: "Статистическите числа не управляват света, но те показват как светът се управлява".

След силните думи на статистиците, редакцията може да потвърди, че качеството на материалите - поне като начин на поднасяне и коментар към числата - които получавахме от НСИ, определено се бе повишило под ръководството на вече бившия председател.