НВМС е пуснала запитване до гръцките ветеринарни властиотносно мястото, където е натоварен продуктът и мястото, където е установено наличието му, какво е месото и каква фирма е извършила търговската операция.
Според гръцките ветеринарни власти от общо 17.5 тона месо, 2.5 тона са реализирани в България, във връзка с което от НВМС искат от гръцка страна да им бъде посочено къде точно се е разтоварено месото.
Същевременно на регионалните ветеринарномедицински служби е наредено до края на работния ден да извършат съответните проверки.
От НВМС уточняват, че между страните-членки на ЕС, търговията със суровини и храни от животински произход не се осъществява с ветеринарен сертификат, а с търговски документ, на които е записан номера на фирмата производител и времето за производство. При наличие на такава информация НВМС може да извърши проверка чрез въведената система ТРЕЙСИ.