НЗОК ще започне проверка на работата на лекари, които са издали голям брой протоколи, без да има данни за увеличаване на равнището на заболеваемостта. Регистърът ще се изгради с помощта на водещи специалисти по съответните заболявания, както и с участието на пациентски организации.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ежемесечно ще предоставя на Националния осигурителен институт (НОИ) информация за издадени болнични листове от общопрактикуващите лекари и лекарите - специалисти, съобщиха от касата.

Информацията ще включва идентификация на издалия болничния лист, както и на пациента, на когото е издаден. Други данни, с които НЗОК разполага, са номер на болничния лист, период на валидност и диагноза, за която е издаден. Информацията ще послужи на НОИ при проверки на болнични листове.

Освен това НЗОК ще създаде нов регистър с база данни по отделни заболявания, за които се предписват скъпоструващи лекарства за домашно лечение. Чрез него ще може да се проследи ефективността на лечението, като се следят различни показатели: усложнения на заболяването, болнично лечение, смяна на терапията и др. Всички показатели ще бъдат описани в карта за съответното заболяване.

Тя ще съдържа данни за предписаното в момента лекарство, резултати от задължителните за тази диагноза изследвания, както и за предишно лечение с други препарати. По този начин ще се направи пълно проследяване на медицинските грижи, оказани на даден пациент - обезпеченост с лекарства, диспансерно наблюдение и болнично лечение.

Анализът на данните за предписаните лекарства по области и лекари, издаващи протоколи, ще помогне за подобряване на контрола по изписване на скъпоструващи медикаменти и ще позволи да се планират необходимите за тях средства.