"Синята коалиция" обвини ГЕРБ в лобизъм заради приети вчера в транспортната комисия поправки в Закона за автобусните превози. На пресконференция в кулоарите на парламента Ваньо Шарков нарече промените "гнусен лобизъм" и призова депутатите от ГЕРБ и "Атака" и управляващите да спрат да си играят със съдбата на хората, информира bTV.

С измененията в закона, внесени от Министерството на транспорта и гласувани от комисията, се предвижда да бъде премахната задължителната категоризация на автобусите, превозващи деца.

Сега специализираните превози на деца и ученици могат да се правят само с автобуси, които са категоризирани по системата за международна класификация на автобусите за туризъм. В предложението за промяна обаче този текст се заличава и вместо това се добавя твърде общото задължение организаторът на такова пътуване "да вземе мерки за безопасност".

Така на практика отпада и последното от строгите изисквания, въведени след трагедията в река Лим (на снимката), при която загинаха 12 деца на 4 април 2004 г., коментира Иван Иванов от "Синята коалиция", чийто депутати между първо и второ четене на законопроекта ще внесат поправки, непозволяващи въпросният текст да мине в пленарната зала.

Сегашната поправката се прави, въпреки че новото ръководство на транспортното министерство обеща да подобри качеството на автобусните превози. След автобусната катастрофа край Ямбол, при която имаше 18 жертви, транспортният министър Александър Цветков нареди редовно да се правят хайки за неизправни автобуси или за неспазване на изискванията за ученически екскурзии.