Със суми между 10 и 20% от бюджета на ЕС се злоупотребява, а той възлиза на 110 млрд. евро.", пише news.bg.

Това съобщи Розалинд Райт, председател на надзорния съвет на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) при откриването на шестия семинар на OLAF, посветен на прозрачността и отношенията с медиите като средство за борба с измамите и корупцията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

В откриването на форума участваха министър-председателят Сергей Станишев, вътрешният министър Румен Петков, финансовият министър Пламен Орешарски, заместник главният прокурор Христо Манчев, генералният секретар на международната федерация на журналистите, представители на OLAF.

Всеки акт на корупция и измама е директна кражба от джоба на данъкоплатеца, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски и изтъкна, че е необходимо не само информиране на обществото, но и популяризиране на това разбиране.
Той поясни, че до този момент не са допуснати сериозни нарушения при усвояването на европейските грантове, но във връзка с увеличаващите се парични потоци след присъединяването на България е необходимо да се засили прозрачността и превенцията.

Форумът не е теоретичен дебат и не е за създаване на структури и бюрократични механизми, а става въпрос за качеството на демокрацията, поясни генералният секретар на международната организация на журналисти Айдан Уайт. 

Той изрази дълбоката болка на журналистическата общност от убийството на Анна Политковска и призова правителството на Путин да се ангажира незабавно с интензивно разследване и да бъдат установени виновниците.

Той нарече убийството й трагедия не само за близките и колегите й, но и трагедия за свободата на печата в Европа.
Когато няма истинска ангажираност с демокрацията на най-високо ниво, може да се породи беззаконие и това е предизвикателство за всички нас, заяви Уайт.

Изключително важно е отразяването от медиите на борбата с измамите и корупцията, тъй като медиите са катализатор на обществените процеси, коментира от своя страна министър Румен Петков.