Със седемнадесет сесии посветени на промяната в климата, годишната среща на Световния Икономически Форум ще е една от „най-зелените", според официалния Интернет сайт на срещата на високо равнище.

Срещата на световните лидери ще премине под надслов „Променящият се баланс на силите" и ще събере над 2400 участници, повече от 800 от които главни директори на големи компании, в градчето в Швейцарските Алпи.

Някои от екологично-ориентираните сесии са „Правният пейзаж на промяната в климата"; „Икономиката на промяната на климата", а кулминацията е пленарният доклад „Промяната в климата: призив към действие". Ръководители на отделните секции са водещи политици от САЩ, Китай, Великобритания, Индия.

Общо казано, четири са категориите на темите в дискусията за околната среда: политически, правни и правителствени предизвикателства; пазарни и финансови предизвикателства; предизвикателството в лидерството и нуждата от поведенческа промяна; развитие и ускоряване на иновациите. CNBC и BBC телевизионно излъчват дебатите за промяната на климата по време на срещата.

Доминик Вогрей (Dominic Waughray), който ръководи инциативите по околната среда за форума, посочва, че участниците са изявили засилено желание да поставят екологичната сигурност в центъра на програмата на СИФ. И преди форумът е бил начин да се чуят гласовете на бизнеса за нуждата от глобално решение по промените в климата, но програмата през тази година показва колко сериозно е станало желанието за реално решение в партньорство с правителствата и НПО.

Компаниите, които са представени на СИФ в Давос, имат съвкупни активи $10 трилиона, което е една четвърт от общите финансови активи в света, така че може да се катализира много сериозен ангажимент.

Изследване на Gallup International показва, че опазването на околната среда е приоритет за 20% от участниците в конференцията, което е сериозно увеличение от 9-те процента за миналата година.

Освен това участниците в срещата в Давос ще могат да се включат в кампанията Davos Climate Alliance, по която те могат да поемат доброволен ангажимент да намалят или компенсират емисиите на парникови газове.

Агенция Bloomberg, която активно предава от срещата в швейцарското градче, напомня резултатите от доклада на Стърн през октомври, че глобалното затопляне може да струва на икономиката $9.6 трилиона в нашето столетие, загуби причинени от глад, покачващи се нива на морето, урагани и други екологични бедствия.

Политически лидери като Тони Блеър и Ангела Меркел, които са в Давос, ще се постараят да убедят Джордж Буш да възобнови преговорите за околната среда. Джордж Буш през 2001отхвърли протокола Киото.

На 20 януари Меркел каза, че ще се стреми към „промоция" на опазването на климата по време на речта си на 24 януари, днес.