АFP съобщава от Абуджа, че ОПЕК ще намали производството на нефт с 500,000 барела дневно, т.е. с 2% от 1 февруари 2007. Това е казал министърът на енергетиката на Алжир Шакиб Хелил по време на срещата на картела в четвъртък в нигерийската столица.

На срещата през октомври, ОПЕК, която произвежда 1/3 от световния петрол, реши да намали добива с 1.2 млн. барела до 26.3 млн. барела дневно. Решението влезе в сила от 1 ноември и целеше да възстанови високите ценови равнища.

Анализаторите от МАЕ считаха, че по-нататъшно намаление на производството прекомерно ще повиши цените на нефта, което ще се отрази от своя страна твърде негативно на глобалната икономика през следващата година.

Освен това стана ясно, че Ангола е спечелила подкрепата на сегашните членове на ОПЕК и ще се присъедини към организацията от 1 март. Информацията е на министъра на енергетиката на Катар след срещата.

Информацията за плановете на ОПЕК се отрази незабавно върху цените на петрола, които в четвъртък скочиха с близо долар.

Лекият необработен американски петрол доставка януари се покачи с 98 цента до $62.35 за барел в 12:23 Гринучико време. В сряда увеличението на цената бе с 35 цента. Лондонският брент поскъпна с $1.07 до $62.40.

Анализаторите обаче се съмняват за уместността от този ход на ОПЕК, окачествявайки го като „договор между гълъби и ястреби". Независим петролен анализатор казва за Ройтерс: „ОПЕК иска да сигнализира за свиване на производството, но много от членовете му не биха желали да намаляват добива. Тези новини се въртят из пазара и определят две различни гледни точки какво групировката трябва да прави в бъдеще".

Друг анализатор от BNP Paribas обяснява, че намаляването на производството от 1 февруари ще се отрази на доставките през март. Така ОПЕК отговаря на по-слабото търсене през второто тримесечие на годината.

В сряда американското правителство изнесе седмичните данни за запасите си и се видя, че петролните запаси са спаднали с 4.3 млн. барела. МАЕ изнесе информация, че запасите на петрол в индустриалните държави през октомври са намалели с 40 млн. барела - тенденция, която е продължавала и през миналия месец.