С още 2 млрд. лева може да набъбне дефицитът в бюджета, прогнозира министърът на земеделието Мирослав Найденов, пред телевизия PRO.bg. Става въпрос за договори по обществени поръчки в различни министерства, без да бъдат осигурени средства от републиканския бюджет. Сега нашето правителство трябва да ги плаща, обясни министърът.

По другата "гореща" тема - инкриминирането на насилието над животните - земеделският министър съобщи, че предложенията за такива промени вече са готови.

При проява на особена жестокост, водеща до смърт или трайни увреждания на животното, наказанието, което се предвижда, е затвор от една до три години и глоба от 5 хиляди до 15 хиляди лева.

При рецидив или ако деянието се извършва пред малки деца или вреди на трети лица, наказанието се увеличава - от 1 до 5 години затвор и глоба от 10 хиляди до 30 хиляди лева. Надяваме се да можем да съберем необходимото мнозинство в Народното събрание и да приемем тези текстове, допълни Найденов.

Относно скандалът със заменките министър Найденов каза, че всички заменки над 100 дка са ставали с разрешение на Министерския съвет. Юруков е бил подчинен на министър-председателя и за неговите действия отговорност би трябвало да носи министър-председателят.

„Аз не се ангажирам с мнение дали е виновен и дали трябва да бъде подведен под отговорност: аз само споделям изводите си. Трябва да се носи отговорност и ако ръководител на Стефан Юруков е Сергей Станишев, той трябва да понесе тази отговорност, обясни земеделският министър.