7,8% ръст в броя на чуждестранните туристи, посетили България за периода януари - февруари 2010 година, се отчита спрямо същия период за 2009 година, отчете във Велико Търново Мария Иванова, директор на дирекция ''Туристическа политика'' на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предаде агенция ''Фокус''.

Приходите от международен туризъм за месец януари 2010 година възлизат на 103,9 милиона евро, което е с 8,25 повече в сравнение със същия период на 2009 година. Увеличение има на посещенията на туристи от Гърция като е отчетен ръст от 4%, Румъния - 2,6%, Македония - 41%, Великобритания - 2,1%, Турция - 9,9%, Сърбия - 45,3%, Русия - 25,5%.

Има намаление на посещенията на туристи от Германия - минус 9,2%, Италия - минус 5%, Австрия - минус 13%, Франция - минус 6,2%.

''Надявам се кампанията, която води вече втора година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за увеличаване пътуванията на българските граждани в България, да е успешна'', заяви Мария Иванова и допълни, че по данни на хотелиери и туроператори се очаква ръст на българите, почиващи в България през това лято.

Имаме желанието да сложим две арки на двата входа на Велико Търново, които да увековечат признанието ''културна столица на Балканите'', каза на пресконференцията Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той допълни, че на 16 април ще бъде официално връчена на Велико Търново наградата ''Балканска столица на културния туризъм''.