Чувството, че журналистите от руската gazeta.ru недолюбват България, вчера отново се потвърди. Няма да гадаем за причините, но в последните месеци България бе представяна от иначе отличната медия предимно в тъмни краски.

Честа тема във форумите на Газета.Ru е отвратителното обслужване и алкохолизмът, които дебнат беззащитните руски туристи на всяка крачка по морето. Спрягаше се любимата на руснаците скоропоговорка „Курица не птица, Болгария не заграница" (кокошката не е птица, България за руснаците не е чужбина).

Освен това, нито капка „славянска добронамереност" във връзка с приемането на страната ни в ЕС. Водещата новина на същата Газета.Ru по темата: България и Румъния от първи януари ще бъдат най-бедните в ЕС. Може би все пак гроздето е кисело.

Традицията се спазва. Журналистката на Газета.Ru Ана Фирсова коментира, че естественият монополист (?) Газпром продължава да се отдалечава от бартерната схема при транзита на газ през Източноевропейските страни. Монополистът не желаел да плаща за транспорт на газ в натура, по цени $83 за хиляда кубически метра.

Източноевропейските държави не бързали да се отказват от изгодната схема, при която Газпром доставя газ по фиксирани тарифи като транзитна такса. Газпром - цитиран е Reuters с позоваване на Газекспорт, бил обезпокоен от бавната реакция на българското правителство по време на преговорите за преразглеждане на цените.

Обаче в Газекспорт са съобщили на Газета.Ru, че времето на преговорите не се ограничава в текущата година. За жалост тази успокоителна за българите новина остава някак си скрита в текста на новината.

Според договора, сключен с България през 1998 г., в рамките на бартерни отношения България получава 2.2 млрд. кубически метра руски газ на цена $83 за 1000 кубически метра. Авторката на материала ползва знанията на Алексей Белогорьев, експерт-аналитик по газовите въпроси от Института за естествените монополи. Средната цена за европейските държави превишава цената за България почти три пъти.

В случай, че София не се съгласи с преразглеждане на тези условия, Газпром обещал рязко да съкрати обема на транзитен газ през България след 2010 г., когато договорът ще изтече.

Транзитното значение на България чувствително намаляло след като през тази година е пуснат газопровода "Blue stream" за доставки през територията на Турция. По газопроводите на републиката (става дума за България) минавали сравнително неголеми потоци от суровината за Гърция и Македония. Съкращаването на транзитите ще позволи на „Газпром" да използва като коз в преговорите с България възможността за по-нататъшно съкращаване на транзитния поток, пускайки газта да тече по други маршрути.

Припомня се, че по време на преговори промяната на експортните маршрути е основен аргумент на Газпром - както например в случая с Полша. Северноевропейския газопровод засега се приема като панацея за диверсификацията на транспортните маршрути. В тази връзка Газпром се въздържа да строи и второто разклонение на Ямал - Европа: сегашните страни по транзита не можели да осигурят стабилността на доставките.

Понякога козът отива и в противника. Така например Белогорьев подчертава, че България движи проект за строителство на Южно - Европейски газопровод, който е немислим без участието на тази (т.е. на България) страна. България разбира, че промяна в отношенията с Газпром е неизбежна, но не иска да понася разходите. Българското ръководство, цитирано от Газета.Ru, изчислило, че България за първите пет преходни години ще загуби $1,15 млрд. Възможно е компромисното решение да е свързано с инвестиции в българската газопреносна система, предполага експертът.

На руския газов гигант това най-вероятно ще бъде по сърце (ако се следва модела в Белорусия). Ако България е готова да допусне Газпром до участие в транспортните и други газови активи, възможно е цените на газовия ресурс да се определят по-ниско от пазарните.

Възможен е обаче и друг модел. Друг руски анализатор посочва, че когато Грузия се отказа да предостави участие на руския монополист в своята газопреносна инфраструктура, Газпром заяви възможен ръст в цените на газта до $230 за хиляда кубометра от 2007 г.

Искам да обърна накрая внимание не толкова на проблема с газта, колкото на проблема за пътя на страната България. Сякаш минаваме през Симплегади - за щастие в обратна на аргонавтите посока: от едната страна размахва пръст европейският макроикономист (който на всичкото отгоре мрази програмата за развитие на българската ядрена енергетика), от другата страна тъмните креатури на Русия и ислямския свят ни напомнят, че живеем в свят, в който се случват най-разнообразни и много често неприятни неща.

Е, дано преминем. Тези, които сме израснали с музиката на Гребенщиков, с текстовете на Булгаков, със списанията на промяната „Огонек" и „Юность", все някак ще простим на импулсивните руски журналисти.