Правителството на Руската федерация призна, че в Подмосковието гори се отдават под аренда в наддаване с един единствен участник при цена 200 пъти по-ниска от пазарната, съобщи Газета.Ру.

Вчера премиер министърът Виктор Зубков неочаквано за всички е нарушил спокойствието в заседанията на съвета на министрите, като е наредил на шефа на Министерството на природата да докладва за законността на търговете, проведени през декември миналата година. Тогава западно от Москва за рекреационно използване са дадени под аренда горски масиви с площ над 490 хектара.

Руският премиер е заявил, че правото на аренда е получено за много малки суми, а редица договори са сключени по стартова цена, тъй като е имало само по един претендент. Това изисква разследване и обяснения.

След заседанието, отговарящите за аукциона чиновници са се "нахвърлили" върху премиера с твърдения, че всичко е абсолютно законно.

Сумите, за които е била давана под наем гората, са от порядъка на $40 за хектар. За стандартите на руската столица - един от най-скъпите градове в света - подобна цена е смехотворна.

Руските анализатори съветват да не се говори за незаконност преди решение на съда, но и сега могат да се установят много нередности и нарушения. Така например информация за търга трябвало да се появи в медиите поне месец по-рано, но подобно нещо не е направено. Съдейки по всичко, тази работа става наистина много скандална, коментира Газета.Ру.

Други считат, че "големите играчи" са използвали "тежката артилерия", тъй като искали свалянето на министъра на природата - в Русия много ключова позиция.

Други експерти не са толкова умерени: "Откраднаха гората пред очите на цялата страна! Във всяка демократична страна и правово общество след избухването на подобен скандал в пресата, властите трябва да реагират".