Днес, в 11 часа приключи писмената процедура на Колежа на Европейската комисия по отмяна на предпазната клауза за Република България в областта на въздушния транспорт.  С решението за отмяна на регламент № 1962/2006 на ЕК, което ще бъде публикувано в официалният вестник на ЕС, българските авиокомпании стават равностоен партньор на вътрешния пазар на ЕС.

През ноември 2007 г. и април 2008г. Европейската агенция за въздушна безопасност (EASA) извърши глобални проверки за оценка на всички аспекти на авиационната безопасност и капацитета на Главна дирекция „ГВА" да изпълнява и контролира съответствието с правилата на ЕС.        

Резултатите от тези проверки показаха, че констатираните в миналото недостатъци, заради които беше наложена предпазната клауза, вече са отстранени. Това стана възможно след значителни инвестиции от страна на авиокомпаниите ни, огромни усилия от страна на бизнеса и администрацията, както и значително повишаване на квалификацията на авиационните ни специалисти.

С отпадането на предпазната клауза в авиационния транспорт българските превозвачи стават пълноправни европейски превозвачи, с обновена флота и високо квалифицирана администрация.