Поради искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на природния газ с 36,5% - парното в страната може да скочи с 20 на сто. Това каза пред news.bg енергийният експерт Атанас Тасев.

Той посочи, че подобно поскъпване на топлинната енергия може да стане само ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме исканото увеличение от "Булгаргаз" с над 36 на сто в стойността на природния газ.

До момента обаче ДКЕВР винаги е намалявала процента на увеличение от първоначално поисканите, коментира Тасев.

Дори да се стигне до увеличение от 20 % в цената на парното, то тя ще влезе в сила от 1 юли следващата година, когато изтича регулаторния период за промяна на стойността на топлинната енергия.

На 26 юни тази година ДКЕВР реши, че парното трябва да поскъпне средно с 13% в страната.

Средната цена за 1 мегаватчас е 68,9 лв. Поскъпването влезе в сила от 1 юли тази година. Увеличението на топлинната енергия бе с 1% по-ниско от поисканото 14% от топлофикациите.

Припомняме, "Булгаргаз" внесе предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличение на цената на природния газ с 36,51 процента за четвъртото тримесечие на 2008 година.

Така цената на синьото гориво ще стане 593,53 лева за хиляда кубически метра без ДДС, но с включени 19,73 лева за цена за пренос.

Исканото от "Булгаргаз" увеличение е 158,73 лева за хиляда кубически метра в сравнение с действащата цена на газа в момента.

Мотивите за исканото поскъпване според доставчика са по-високите цени на алтернативните горива като мазут и газьол и увеличението на валутния курс на щатския долар и 6,32 на сто.