Първанов няма да подкрепи тегленето на нов дълг и не се плаши от намеците за оставка.

Това обяви самият той в кулоарите на парламента по време на почивката, в която депутатите разсъждават по казуса да се одобри или не исканият от правителството нов заем в размер от 16 милиарда лева.

Към този момент ПГ на АБВ няма да подкрепи внесения проект за ратификация, гарантира лидерът на партията Георги Първанов, като уточни, че има редица възражения. За него решението за емитиране на нов дълг е било осъществено в прекалено кратък срок и с малко обяснения.

Цяла есен дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управление, бюджет на страната - нито веднъж не стана дума за това. Това не е отношение между партньори в управление, недоволен е той от подхода на кабинета.

Припомняме, лидерът на АБВ дойде в НС за консултациите, които проведе по-рано днес с коалиционните партньори финансовият министър Горанов, с цел да ги убеди да подкрепят лимитирането на въпросния дълг от 16 млрд. лева.

Оказа се, че Първанов споделя притесненията на редица експерти и за начина, по който са избрани банките, имащи отношение към споразумението за нов дълг. Първанов казва „да" на ратифицирането на нов заем за покриване на предишните дългове, но не и направено по този начин. Имаме много въпросителни, които трябва да бъдат поставени на масата и да получим отговор, непреклонен е АБВ лидерът.

Все пак е имало хипотеза, при която АБВ биха склонили да натиснат зеленото копче при гласуване. Това би станало, ако към проекта за ратификация имало съпътстваща инвестиционна стратегия, за да е ясно в какво ще се вложат парите.
Според Първанов е било редно да се изтегли проектът, да има допълнителни дискусии по него. За мен най-доброто решение беше да се направи нов договор след сериозен дебат и залагане на нови параметри, очерта визията си бившият президент.

Станаха твърде много фактите от нашето партньорство с ГЕРБ, вече не знам дали да не го поставя в кавички, които ни изпълват със съмнения за това, че има коректни отношения, възмути се от коалиционните практики на партията победител от изборите Първанов.

Не мога да бъда уплашен с оставката на който и да било, коментира той сутрешния намек на премиера Борисов, че, ако дългът не се приеме днес, той може и да сдаде управленския пост. Първанов отсече, че не иска да взима решения под натиск, а желае дебат и убеждаване.

Работи се на тъмно, няма да стане така, сряза той герберите.