Ситуацията на кредитните пазари отново се изостря, счита Handelsblatt. Независимо от доброто настроение на борсите (индексът на германските сини чипове Dax в понеделник се възкачи над 8 000 пункта), не трябва да се забравят рисковете заради кредитите на компаниите. През изминалите седмици опасностите изглежда са нараснали. При това цените за рефинансиране на бизнеса се покачват.

Според оценка на доверието на Dax, оптимизмът на пазарите на акции се е повишил. Обаче през втората половина на седмицата голяма е възможността вложителите да се оттеглят с печалбите си.

Германците напомнят за изненадващото понижение на водещата лихва в САЩ през септември, което в началото подкрепи пазарите на акции и кредит. На кредитните пазари обаче влиянието бързо се изпари, така че и след очакваното тази седмица понижение на лихвите от Фед, рискът няма да се намалее съществено.

На първо място, значителната загуба на голямата американска банка Merrill Lynch отново сложи пред очите на инвеститорите рисковете, свързани с трусовете на ипотечния пазар в САЩ.

Очакванията за печалба, особено от американските банки, през изминалата седмица бяха чувствително понижени. Банките на Уолстрийт трябваше да зачеркнат общо над $20 млрд. Те спекулираха с финансови продукти на непроверени ипотеки и сега си носят последствията, когато целия пазар на облигационни продукти се е свил.

На минус са също резултатите от предприятията, предлагащи стоки и услуги със зависимо от конюнктурата търсене.

За лошото настроение на кредитните пазари говори и индексът, наречен iTraxx-Crossover-Index. Той измерва премиите върху риска, които инвеститорите трябва да плащат, за да гарантират кредитен портфейл от 50 европейски предприятия със слабо финансово представяне. След намаляването на лихвата от Фед, премиите върху риска паднаха до 230 базови пункта, което значи, че инвеститорите годишно ще трябва да платят 230 000 евро, ако искат да гарантират портфейл с тежест десет милиона евро.

Междувременно разходите за това подсигуряване отново се покачиха на близо 320 базови пункта, много експерти очакват премиите върху риска да продължат да се покачват. В момента когато кризата бе ескалирала, индексът е достигал вече отметката 480.

По-натаъшното повишение на индекса iTraxx-Crossover може да се ускори, когато първите предприятия със слаб рейтинг започнат да фалират. Рейтинговите агенции Standard & Poor's, Moody's и Fitch предупреждават, че ще има отпаднали от играта, защото силно задлъжнялите предприятия могат да получават само скъпи или въобще никакви кредити повече. Това ще постави в опасност пазарите на акции.

А индексите на акциите не показват притеснения  - след дъната от август водещи индекси отвоюваха 10%. Банковите експерти търсят обяснение на това еднопосочно движение на риск и цена на акции: „По наше мнение пазарите на акции отидоха вече твърде далеч. Ако сегашната ситуация се сравни с предишни кризи, акциите този път бяха значително по-силни и отдавна трябваше да са се коригирали", твърди анализатор.

Пазарите на акции имат голямо доверие във Федералния резерв. Добрите времена за борсите настъпиха в същия момент, в който Бен Бернанке понижи лихвите. Надеждата за същото понижение определя и сега пазарните настроения. С агресивното понижение Фед предотврати американската икономика от твърдо приземяване.

В сходни ситуации в миналото пазарът на акции е получавал подкрепа. Но надеждата не може да носи борсата постоянно на крилата си: очакванията са за отслабване на икономиката на САЩ, но също и в Еврозоната. „Това посочват всички индикатори за нагласите".

Така че добрите пазари на акции и покачващите се перспективи за риск не са задължително в противоречие. Различното развитие на двата пазара отразява фундаментите на икономиката - излизаме от среда, в която рискът на кредитните пазари бе твърде нисък и новата му оценка е разумна. Едновременно с това акциите както и преди се оценяват като изгодни. Но този сценарий за акциите ще е в сила само докато не настъпи рецесия.