Цената на петрола премина бариерата от $130 за барел за първи път в историята си, след като пет големи световни банки повишиха прогнозите си за цена на суровината с оглед силното търсене от развиващите се пазари в Азия.

Американският лек петрол с доставка юли се покачи с още 1% днес до нивото $130.28 за барел, след като по-рано тази сутрин отвори пазара на цена $129.05.

Както вече днес писахме, фючърсните контракти за по-далечен бъдещ период поскъпват по-бързо от спот-цената. Така сделките за доставка на петрол през 2016 г. се покачват с 14% за трите работни дни откакто Goldman Sachs повиши прогнозите си за средна цена от $141 през второто полугодие.

Вчера двете европейски банки Societe Generale и Credit Suisse също ревизираха прогнозите си, а днес инвеститорът Буун Пикънс потвърди очакванията си за цена на петрола от $150 за барел до края на годината.

„Парите, които се изливат на пазара стават все повече", коментирал е Оливър Якоб от швейцарската компания Petromatrix. „За съжаление пазарът не се ръководи от фундаменти, а от това кой какво е казал и съответно от спекулациите на определени играчи", продължава той.