Цената на петрола продължи да се понижава във вторник, като отново е под $90 за барел, след новината за навлезли в пристанището на Хюстън петролни танкери, които бяха блокирани в Мексиканския залив заради гъстата мъгла.

Американският лек петрол с доставка март, се търгува с 30 цента по-ниско тази сутрин до ниво $89.72 за барел. В понеделник, суровината успя да отскочи с $1.06 до цена $90.02 за барел. Лондонският брент петрол е с 15 цента по-евтин днес и с цена $90.32 за барел.

„Възстановяването на корабните доставки до петролния терминал в Хюстън, накара много спекуланти да започнат разпродажби на петролните си фючърси", сподели австралийски анализатор тази нощ. „Освен това, много инвеститори очакват потреблението в САЩ и Европа да намалее, заради икономическото забавяне и преминалия зимен пик в потреблението на горива за отопление", продължава той.

Мъглата, която блокира достъпа на големите презокеански танкери до пристанищата на Тексас и Луизиана в неделя, се вдигна за няколко часа по-рано днес и превозните средства доставиха товарите си. За съжаление, информационните агенции потвърдиха ново спускане на мъглата, което допълнително ще усложни работата на американските рафинерии.

Мъглите и ниската облачност е „хроничен" проблем по американските брегове на Мексиканския залив, където се намират пристанищата приемащи танкери превозващи петролна суровина. В Тексас и Луизиана се намират и най-големите петролни рафинерии на Съединените Щати, които преработват близо 14% от цялата вносна суровина.