Суровият петрол започна покачване днес на стоковата борса в Ню Йорк, след като стана известно, че добивът в най-голямото петролно поле на Мексико е намален и зараждането на първия ураган за сезона в Карибския Басейн увеличи опасенията, че доставките от региона могат да бъдат прекъснати, според Bloomberg.

Според анализатори не е нужно хората да се плашат от урагана Берта, въпреки че последните два ураганни сезона са били доста слаби, което засилва очакванията, че тази година тропическите бури може отново да се превърнат в движеща сила при формирането на цената на петрола.

Държавна компания за добив на нефт Петролеос Мехиканос, намали добива на суров петрол, с който захранва тексаските рафинерии на Royal Dutch Shell и Valero Energy.

А зародилият се в Атлантическия океан ураган Берта се усили до вече опасната Категория 3 - тропическа буря с ветрове със скорост по-голяма от 178 км/ч.

По време на вчерашната сесия в САЩ цената на петрола с доставка през август падна с $3.92 долара или 2.7%, до $141.37 за барел, като сделки имаше дори при нива, близки до 140 долара за барел.

В следствие на информацията за намаляване на добива от страна на Петролеос Мехиканос контрактите с доставка през август започнаха да поскъпнаха и минаха $142, като по време на азиатската сесия достигнаха $142.38, а към 9:30 часа българско време американският лек суров петрол се търгуваше за $142.33, с повишение с $0.96 или 0.68%, спрямо нивата в края на сесията в понеделник.

Добивът от мексиканското петролно поле Кантарел е намалял с 34% през май на годишна база, което е най-голямото регистрирано понижение от 1995-а.

Запасите на суров петрол на американските компании най-вероятно ще отчетат спад и тази седмица, след като миналата намаляха с 2.1 млн. барела.

Сорт Брент с доставка през август също отбеляза поскъпване, като на електронна търговия в Лондон достигна $142.96 за барел, а днес сутринта се търгуваше на нива около $142.85 или с 0.69% повишение от вчера.

Днес от срещата на Г8 дойдоха сигнали, че световните лидери ще предприемат сериозни мерки за понижение на цените на черното злато, без да се конкретизира върху детайлите.