Петролът продължава да се покачва за пети пореден ден, като тази сутрин се котира над $97 за барел, в следствие на по-слабите запаси от петрол и горива в САЩ и заради геополитическото напрежение в Ирак и Пакистан.

Американският лек петрол с доставки февруари, се покачва с 25 цента до $96.87 за барел, след като вчера успя да удари едномесечен връх на $97.79. От 20 декември до днес, цената е с $6 по-висока. Междувременно лондонският брент петрол се покачи с 42 цента до $95.20 за барел.

Запасите на петрол в САЩ, в момента са на най-ниското си ниво от три години насам, въпреки по-високите нива на вноса. Запасите на дестилатни горива, които включват и горивото за отопление, паднаха с 2.8 млн. барела, съобщават от американската енергийна администрация.

„Петролните обеми в САЩ, в момента са не само под средното за зимния период ниво, но и с три годишно дъно", коментира анализатор от UBS. „Подобряване на пазарната конюнктура, не се очаква в близките няколко седмици", завършва той.

Цените, бяха подкрепени от развихрилото се напрежение в Северен Ирак и от новината за убийството на Беназир Бхуто в Пакистан снощи. Страната притежава ядрено оръжие, което е предпоставка за влошен политически климат в края на годината, а цените на петрола са силно податливи на такива шокове.