Цената на петрола се понижава под $89 за барел тази сутрин, след като вчера преживя една изключително волатилна сесия. В понеделник, енергийната суровина се търгуваше силно на червено в унисон с азиатската и ранна европейска сесия, но след оповестяването на лихвеното съкращение от ФЕД, петролът побърза да върне част от загубите си.

В момента, американският лек петрол се търгува с понижение от 30 цента до $88.91 за барел, след като вчера най-ниската точка опря в нивото $86.11. Лондонският брент петрол е с 15 цента повишение днес, като се котира на $88.65 за барел.

Според редица анализатори, много инвеститори и спекуланти затваряха през последните дни позициите си на стоковите пазари, за да покрият с парите „марджин" задълженията си към брокерите на капиталовия пазар.

„Според мен, много инвеститори чак сега разбират колко тежко е положението със световната икономика и започват да осъзнават, че петролът и другите суровини няма да са толкова търсени. В следващите дни и седмици можем да очакваме нова вълна от разпродажби на стоковия пазар", коментира анализатор от Mitsubishi Corp.

Цената на „черното злато" отбелязва рязко понижение вчера и днес, заради опасенията на инвеститорите, че задаващата се рецесия в САЩ ще навреди на производствения сектор и на потребителските разходи. Това в общи линии беше и причината за рязкото поевтиняване на петрола от отбелязания на 3 януари рекорд на $100.09 за барел.

Днес, азиатските борси се върнаха в позитивните коментари, като това се случва и с европейските фондови пазари в началото на търговията. Японският борсов индекс Nikkei 225 добави 2% към стойността си, като приключи сесията при ниво от 12 829.06 пункта. Индексът на Хонк Конг Hang Seng се покачи рязко с 5.3%, като се превърна в първенец на Азия тази нощ.

Дори индийският индекс успя да увеличи стойността си, след като през последните осем дни беше изписван на червен фон. Силното представяне на азиатските борси днес, успя да ограничи загубите за регионалния пазарен измерител MSCI до 15% от началото на 2008 г.