Цената на петрола продължава понижението си и тази сутрин, като наближава цена от $91 за барел. Вчера котировките се сринаха с над $2, заради слабите икономически данни идващи от САЩ и спекулациите, че най-голямата световна икономика е вече засегната от рецесия.

Американският лек петрол с доставка февруари се понижава с 74 цента до $91.16 за барел тази сутрин, след като във вторник олекна с $2.30. В късния следобед вчера, бяха публикувани негативните данни за продажбите на дребно в САЩ, които показаха спад на активността през декември, докато най-голямата американска банка Citigroup изнесе отчета си за четвъртото тримесечие на 2007 г., показващо рекордна загуба.

Лондонският брент петрол, губи 66 цента от стойността си тази сутрин, като цената му вече е $90.20 за барел.

„Не виждам никакви подкрепящи цената фактори в момента, но все пак довечера ще излезе докладът за запасите на петрол и горива в САЩ, който може да раздвижи пазара", коментира японски анализатор. „Също така, очакваме и докладът на МЕА за световното потребление, като този път числата може да са по-ниски, заради икономическата криза в САЩ", продължава той.

Анализаторите очакват запазите на суров петрол в САЩ, да са се повишили за първи път от девет седмици насам, с 600 000 барела. Дестилатните горива се очаква също да са нагоре с 1 млн. барела, а тези на бензин с 2.5 млн. барела. По-късно през деня, трябва да излезе и дългоочакваният доклад на МЕА (Международна енергийна агенция), за световното потребление на енергийни ресурси.