Цените на петрола се задържаха близо до $62, като проблеми с рафинерии и по-ниските нива на запаси на бензин в САЩ породиха безпокойство относно лятното търсене на горива.

Американският суров петрол се понижава с 15 цента до $61.85 за барел, след като завърши снощната сесия с 21 цента нагоре при $62, най-високото ниво от 22 декември.

Лондонският сорт Брент се търгува с 8 цента по-ниско при $62.03 за барел.

Търговците твърдят че корпорацията Valero Energy е намалила производството си в своята петролна инсталация в Порт Артур, Тексас и това се прибавя към серията от проблеми с рафинерии в Северна Америка. Това създаде загриженост на пазара за запасите на горива, като компаниите се подготвят за силното лятно търсене, породено от увеличаващите се автомобилни пътувания в този период.

Тази седмица цените направиха силно рали, след като в сряда бе съобщено за неочаквано голям спад на дестилатите, включително горива за отопление, които се понижиха с 3.8 млн. барела. Допълнително запасите на бензин се понижават с 1.9 млн. барела и това доведе до скок в неговата цена до шестмесечен връх.

Проучване показва, че доставките на суров петрол от страните членки на ОПЕК, с изключение на Ирак и Ангола, намаляват допълнително през февруари. Производството на десетте членки вече възлиза на 26.63 млн. барела за ден, което е спад с 290,000 барела от януари.

Това е повече от 25.8 млн., към които картелът се стремеше да изпомпва от първи февруари, но спадът на доставките от ОПЕК (източник на една трета от световния петрол) помогна за ръста на цените от 20-месечното дъно при $49.90, достигнато в средата на януари.

Диспутът около Иран, също член на ОПЕК, относно ядрената програма на страната, също се оказа подкрепящ фактор, като световните сили се съгласиха да наложат нови санкции на Техеран.