Цената на петрола се задържа над $127 за барел във вторник, като продължава да е в подножието на рекордния си връх отбелязан вчера, с оглед по-високото търсене на горива от Китай, които успяват да покрият намаленото потребление от САЩ.

Американският лек петрол с доставка юни се покачва с 12 цента до $127.17 за барел, след като вчера отбеляза вечен рекорд на $127.82 за барел. Лондонският брент петрол се понижава със 6 цента до нивото $125 за барел.

„По-слабото търсене на американските потребители се компенсира от азиатските консуматори, които се радват на държавни протекции и ниска цена на горивата", коментирал е анализатор пред Ройтерс. „В същото време европейците си имат силно евро, което ги защитава от рязкото поскъпване на петрола", продължава той.

Пазарните участници се опасяват от двойната кризисна ситуация, в която нежеланието на ОПЕК да увеличи дневните добивни нива и геополитическите затруднения около нигерийските бунтовници, усложняват пазара до краен предел.

Всичко това се случва в момент, в който търсенето на дизелово гориво от Китай, Близкия изток и Южна Америка е изключително високо. Там то се използва в електрическите генератори за производство на електроенергия.

Китай, който е втория по големина енергиен консуматор е използвал 8 312 тона рафинирани горива от стратегическия си резерв, които са били използвани в помощ на пострадалите от земетресението разлюляло Съчуан.