Цената на петрола започна да връща част от регистрираните си вчера загуби, когато само за половин ден изгуби 3%. Инвеститорите бързаха да продават, уплашени от перспективата за понижен икономически растеж и съответно спад в търсенето на петролната суровина.  

Днес, американският лек петрол се покачва с 55 цента до ниво от $95.64 за барел, след силното еднодневно понижение от $2.82 в понеделник. Миналата седмица, петролът успя да „докосне" психологическото ниво от $100 за барел, но веднага последва изтегляне на инвеститорските капитали. Лондонският брент петрол се покачва с 62 цента до $95.01 за барел.

Най-голямото притеснение за пазарните участници в момента, представлява възможността за навлизане на американската икономика в рецесия. „В момента шансовете за това събитие са 50 на 50, но дори и да не се случи, самите опасения на инвеститорите са достатъчни да дестабилизират пазара", коментира анализатор от Mitsubishi Corp.

Корекцията в цената на петрола се засили, след обявяването на слабите петъчни данни за новите работни места в САЩ. Тогава излезе и информация за процента безработни в страната, който се е покачил до 5% през декември.  

Като допълнителен стимул за „мечките" на пазара, бяха и метеорологичните прогнози от последните няколко дни, които предвиждат по-топло от обичайното за януари време. Това ще е причина за ограничаване потреблението на гориво за отопление в американския Североизток с близо 40%.

Въпреки положителните новини, които облагодетелстват последващ спад в цената на суровината, слабите запаси на петрол и горива в САЩ, няма да позволят силно „изсипване" на цената. Очакванията са петролните обеми да са се понижили с 900 000 барела през изминалата седмица, което ще е осмо по ред тяхно съкращение.