Цената на петрола се покачва над $96 за барел във втория работен ден на годината, след като инвеститорите са в очакване на по-слаби данни за запасите на петрол и горива в САЩ. Новото напрежение в Нигерия, също изнерви пазара и цената веднага отрази рисковата премия.

Американският лек петрол с доставка февруари се търгува с 46 цента по-високо до ниво $96.44 за барел. Лондонският брент петрол е с 48 цента по-скъп до ниво $94.33 за барел.

За 2007 г., петролът успя да покачи с 58%, което е най-силния му едногодишен ръст през това десетилетие. През четвъртото тримесечие, суровината достигна вечен рекорд на $99.29 за барел, след като американският долар достигна невиждано дъно към еврото, а запасите постепенно изтъняваха.

Прогнозите за тази седмица са, докладът за запасите да покаже спад от 1.8 млн. барела при суровия петрол, заради по-високата производствена активност на американските рафинерии. При дестилатните горива, които включват и гориво за отопление, се очаква покачване от 300,000 барела, след триседмична низходяща корекция. Седмичният доклад, ще излезе утре.

Междувременно, температурите в Европа и САЩ се очаква да паднат още през тази седмица, което ще доведе до по-голямо търсене на горива за отопление.